1.000 fara 1 motive de a merge la vot

1.000 fara 1 motive de a merge la vot

0 79

Pe final de campanie, intalnirile cu electoratul se indesesc, contactele cu plebea votanta sporesc, candidatii dau masura ultima a carismei din dotare, incercand sa-i momeasca la urne pe cetateni. Frumusetea europarlamentarelor este data si de poza de grup a lotului romanesc ce va ocupa o sectiune de 33 de fotolii in Parlamentul European. Politicieni foarte inegali vor sedea alaturi, incercand probabil sa simuleze concordia si unitatea grupului mioritic. Va fi cu siguranta un test de integrare, de pilire a muchiilor de partid si de slefuire a asperitatilor de doctrina. Tipi si tipe care nu se suporta in tara vor trebui acolo sa se prefaca eficient si constructiv. Micul grup parlamentar romanesc de Bruxelles ar putea fi asemnuit, la rigoare, cu o microRomanie la examenul de europenism.
Dar, pentru ca lotul de 33 sa aiba sansa de a socializa in Europa dupa esecul convietuirii in Romania trebuie ca cineva sa-i trimita acolo. Singura cale de a o face este prezenta la urne in data de 7 iunie. De ce trebuie sa facem asta? Dintr-o mie de motive, din care ati auzit deja 999 din gura staffurilor de campanie si a candidatilor insisi. De la datorie civica pana la inalte considerente cetatenesti, considerentele prezentei la vot s-au diluat spre finalul campaniei pana la trivialul „sa scapam de prosti”.
Motivatiile predicate de candidati si strategi au naparlit jenant pe masura ce campania a dezvaluit dezinteresul cetatenesc pentru alegeri. Dar tot ramane un motiv valabil de a merge la urne pe 7 iunie. Unul dincolo de fraze moral-gaunoase sau civic-ipocrite. Unul pe care n-o sa-l recunoasca niciunul dintre candidati, ocupati sa va tina predici despre indatoriri cetatenesti. De cativa ani de zile ne-am convins ca atitudinea Europei fata de Romania urneste la noi situatii pe care diriguitorii locali le-ar vrea intepenite. De teama rapoartelor europene, Justitia si Sanatatea sunt nevoite sa-si faca ordine in ograda. Fara jurisprudenta bancara conceputa la Bruxelles, bancile si institutiile de credit din Romania ne-ar jumuli si mai tare decat o fac deja.
Intr-un cuvant, e bine ca Europa si institutiile ei fac figura de jandarm in fata abuzurilor si indolentei romanesti. Coana Europa exagereaza si ea de multe ori, in necunostinta de cauza sau cu rea-credinta. Dar tocmai o prezenta consistenta romaneasca in miezul deciziilor europene ar face ca pozitia fata de matrapazlacurile made in Romania sa fie in continuare severa, fara a fi incorecta.
Mi se pare un motiv suficient sa avem si noi niste deputati pregatiti acolo.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.