Semnificația celor două culori dominante din… politica româneacă

Semnificația celor două culori dominante din… politica româneacă

0 306

Semnificația simbolică a culorilor conține elemente universal-umane, dar și trăsături diferențiatoare, conotații de ordin cultural-religios si… politic !
De unde sa stie feciorul sefului Securitatii Raionului Brasov, un biet ingineras, transferat de taticul cu pile de la Tg.Secuiesc… acasa, la Brasov, si apoi plasat in conducerea PNL Bucuresti.

ROSUL … este culoarea cel mai des amintită de persoanele invitate sa raspunda unui experiment în timpul căruia li se cerea să aprecieze culoarea preferată.
Sub forma oxidului de fier, această culoare, ROSUL, a însoțit în drumul său omenirea încă din epocile preistorice și a fost întotdeauna folosită în arta rupestră a epocii fierului. Omul de Neandertal presăra pe trupul celor îngropați acest colorant pentru a le reda „culoarea caldă” a sângelui și a vieții.
În general, roșul este considerat vital și dătător de putere și simbolizează atât iubirea cât și lupta pe viață și pe moarte.
În Egiptul antic, avea o semnificație pozitivă, însă în rest roșul era asociat si cu cu zeul-dușman Suteh scris cu cerneală roșie.
La chinezi, unde în timpul dinastiei Chou (1050-256 î. Hr.) roșul (ho) era culoarea sacră, dătătoare de viață. Roșul era și culoarea împărăției zeilor fericirii. Combinația roșu-verde, considerată în Europa dură și agresivă, în China simbolizează longevitatea, de pildă în cazul ciorapilor verzi și fustelor roșii din veșmântul tinerelor fete. 
În arta tradițională creștină, roșul era culoarea sângelui jertfei lui Hristos și al martirilor.
„Roșul cardinal” ar trebui să semnifice că purtătorii acestei culori erau pregătiți pentru moartea prin jertfă pentru credinta lor. Culoarea are o semnificație pozitivă ca expresie a iubirii biruitoare.
În simbolistica populară, roșul este culoarea iubirii (asociată florilor și îndeosebi trandafirilor), dar și a furiei („a vedea roșu înaintea ochilor”).
În alchimie roșul alcătuiește împreună cu albul, un sistem dual corelat cu doctrina antică despre procreere, aceste două culori fiind în general asociate simbolisticii creației.

GALBENUL … in  simbolistica antică chineză este culoarea loess-ului (pământ) și de aceea era simbolul …sigurantei.
Deseori culoarea aurului era numită „galben” iar zeii erau înfățișați având pielea de culoare galbenă; însă ea aluneca lesne intr-o culoare neplăcută, prin cele mai ușoare combinații ea depreciindu-se, devenind urâtă și bătând în gri”.
În general este tolerată numai cu o nuanță ușoară de roșu, pentru a-l „încălzi”. Galbenul strident este asociat, în simbolistica populară  cu invidia și gelozia („galben de invidie”); această interpretare se datorează corelării cu „fierea galbenă”, care este atribuită, potrivit teoriei antice răspândite până în epoca modernă, temperamentului coleric.
Deseori galbenul este interpretat ca o culoare indoielnica… Prin natura sa duală este „o culoare  ușor de derutat, cea a suspiciunii, a presimțirii, 
paguboase!
Galbenul auriu cu o ușoară… nuanță roșcată este cel mai adesea atributul dorinteii de cunoaștere;
Galbenul pal este caracteristic agresivității pline de viclenie, astfel fiind înfățișate veșmintele lui Iuda, inclusiv la evreii unguri, care purtau mult veșminte galbene.

prof. Vlad Ionescu
Sursa: comentarii-infobrasov.net

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.