Yasser Arafat adora aerul de la Predeal

Yasser Arafat adora aerul de la Predeal

0 475

Primaria orasului Predeal a realizat a doua editie a monografiei orasului-statiune, revizuita si adaugita, care a vazut lumina tiparului in anul 2006. Autorii lucrarii sunt Vasile Oltean si Alcibiade Kivu. Lucrarea este una de exceptie si a acumulat toate evenimentele mai importante care s-au petrecut in orasul infiintat in urma cu 230 de ani. Ceea ce ne-a atras atentia in aceasta monografie a fost capitolul „Oameni de seama in Predeal”, in care este consemnat faptul ca Yasser Arafat, conducatorul Organizatiei de Eliberare a Palestinei, a avut intalniri periodice cu conducatorii romani si nu numai la poalele Carpatilor. „Yasser adora aerul curat de la Predeal, la temperatura de pe Cioplea, gandurile sale deveneau mult mai coerente si capatau un ton de reconciliere”, consemneaza autorii monografiei.


?


Ceausescu l-a primit pe Regele Iordaniei la Predeal


Nicolae Ceausescu obisnuia sa-si petreaca concediul (vara si iarna) la munte. Pana in 1985, resedinta a fost la Predeal – pe Cioplea, in apropierea vilei Tilea, unde familia Ceausescu, desi in concediu obisnuia sa primeasca lideri de partid straini din tarile membre ale Tratatelor de la Varsovia sau din Europa Occidentala. Dintre invitatii sai mai deosebiti, amintim: Regele Iordaniei, Hussein Ibntalal, strateg si diplomat, pilot de avioane de lupta, elicoptere si masini de curse, calaret desavarsit, schior de talent, ce in februarie 1974 petrece cateva zile in Predeal si schiaza pe Clabucet.


?


Gheorghiu Dej si vila de la Dambul Morii


In perioada comunista, pentru Gheorghiu Dej se construieste vila de la Dambul Morii si se infiinteaza paercul dendrologic ce o inconjoara.


Mentionam ca Predealul a fost intotdeauna un loc care ii atragea pe oamenii de seama ai tarii, dintre care mai amintim: familia Bratianu, prof. Zelea Codreanu (vile Bara), maresal Ion Antonescu (vila Caprioara), familia industriasului Mociornita, Casa Regala (Casa Romaneasca – vila Tilea), Viorel Tilea, ambasadorul Romaniei la Londra, in preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial ?i primul ministru Gigurtu (vila Poiana).


Ne folosim de acest prilej, pentru a felicita autorii monografiei si pentru aceste inscrisuri lasate generatiilor viitoare.


Ileana R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.