Vremea in ultimul sfert al anului

Vremea in ultimul sfert al anului

0 202

Iata pe scurt: nopþi geroase in octombrie, lapovita si ninsoare in noiembrie, viscol in decembrie.
Temperaturi maxime de pana la 25 de grade Celsius ziua, dar si nopti friguroase in care mercurul din termometre va cobori pana la minus opt grade Celsius. Asta ne asteapta in a doua jumatate a lunii octombrie. Vreme normala, de fapt, pentru aceasta perioada, spun meteorologii.
Octombrie, luna care tocmai a inceput, va fi caracterizata, in continuare, de temperaturi medii in general, normale, exceptand regiunile sud-estice, unde pot fi mai mari decat mediile climatologice.
Mediile climatologice la inceputul lunii se incadreaza in general intre 17 grade in estul Transilvaniei si 22 sau 23 grade in sudul extrem, in timp ce la sfarsitul lunii regimul normal al maximelor este intre 10 si 15 grade Celsius.
Iata insa ca in intervalele calde temperaturile maxime mai pot depasi 25 grade Celsius. In noptile cele mai reci mercurul va cobori in termometre pana la valori sub -8 grade Celsius, mai ales in zonele depresionare din centrul si nordul tarii. Pe arii restranse se va forma bruma si se va produce inghet la sol.
Cantitatile de precipitatii sunt apropiate de mediile multianuale, cu o tendinta de exces mai ales in regiunile estice. Fapt imbucurator, avand in vedere ca tocmai aceste zone au parte de cele mai reduse cantitati de precipitatii din punct de vedere climatologic.
Ultima luna de toamna va fi caracterizata de un regim termic mediu care se incadreaza in limite normale in cea mai mare parte a tarii. Doar in vest meteorologii anunta valori peste mediile climatologice, care scad treptat de la inceputul spre sfarsitul lunii, cand maximele vor fi cuprinse in general intre 2 si 9 grade Celsius. Temperaturile maxime pot depasi in sudul tarii chiar si 20 grade.
Noptile devin tot mai reci, iar in zonele depresionare din centrul si nordul tarii vor fi si geroase, cu minime care coboara sub -10 grade Celsius. Scadera temperaturilor sub pragul de inghet in majoritatea regiunilor va favoriza formarea brumei, iar ceata isi face aparitia mai des. Cantitatile de precipitatii vor fi in general normale, cu tendinta de a depasi valorile medii multianuale in jumatatea nordica a tarii. In a doua parte a lunii noiembrie, in zonele de deal si de munte ploile se pot transforma in lapovita si in ninsoare, fenomen normal pentru aceste zone.
In decembrie, chiar daca vor fi zile calde, cu maxime ce pot depasi 15 grade Celsius in zonele de campie, regimul termic se incadreaza in general in normele climatologice. In noptile cele mai reci, gerul devine patrunzator in depresiuni, unde se asteapta minime chiar mai mici de -20 grade Celsius. Ceata va deveni un fenomen frecvent si va fi asociata, din cauza temperaturilor negative, cu depuneri de chiciura. Cantitatile medii de precipitatii vor depasi normele climatogice doar in centrul si in nord-estul tarii. In intervele scurte cu ploi vor fi conditii de depunere a poleiului si vom avea, se pare, parte si de un fenomen mai putin dorit iarna, intensificarea vantului si spulberarea zapezii la munte si izolat in est si in sud-est va duce la aparitia viscolului.
Iata si prognozele in esenta:

PROGNOZA OCTOMBRIE
Maxime: 22-23 de grade Celsius
Minime: -8 grade Celsius
Precipitatii in cantitati normale

PROGNOZA NOIEMBRIE
Maxime: 20 de grade Celsius
Minime: -10 grade Celsius
Precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare

PROGNOZA DECEMBRIE
Maxime: 15 grade Celsius
Minime: -20 grade Celsius
Viscol in munti

Dupa care vine un an nou si o luam iar spre primavara.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.