Vin alegerile peste puțină vreme! După vine… FMI!

Vin alegerile peste puțină vreme! După vine… FMI!

0 91

Vin alegerile peste puțină vreme. Un motiv serios pentru promisiuni și pomeni diverse făcute de cei aflați la butoanele guvernării României! Cu nădejdea nedisimulată a acestora de a atrage cât mai multe voturi…
Marota de ultimă oră o reprezintă salariul minim european! Premierul a aruncat mănușa și a opinat că, din iulie 2024, va fi introdus salariul minim de 3700 lei. Facand cu totul abstracție de deficitul bugetar de peste 6%!
Deocamdată, însă, nu există un studiu de impact privind luarea unei astfel de măsuri fără a tine cont de o corelație esențială între salariu și creșterea productivității muncii. Este o chestiune fundamentală: fără acoperire în marfuri și servicii, banii aruncați pe piața încinge inflația mai abitir ca până acum! Ori, în acest moment, avem o inflație de 7,1 %, comparativ cu o medie europeană de 2,4%…
Până și președintele Klaus Werner Johannes este îngrijorat de inflația galopantă din România! Despre reacția cetățenilor la piața, nu mai vorbim, câtă vreme costul vieții cetatenilor români s-a majorat cu 40 % în ultimii trei ani!
Concomitent, chiar premierul Marcel Ciolacu remarca recent că nu se mai poate continua cu un mecanism bugetar gonflat, în care nu prea mai pot fi supravegheați cei peste 16.000 de ordonatori de credite existenți în ograda administrației publice.
Raportat la populație, cazul României este unic în Europa, cu atâția bugetari și cu mulțimea exasperantă și păguboasă a celor ce împart banii publici fără indicatori de performanță!
În mod normal, președintele și premierul ar trebui să nu ocolească spinoasa problemă a reformelor structurale și să se apuce să taie în carne vie până când nu este prea târziu!
În locul unei astfel de atitudini, avem, iată, de-a face cu jumătăți de măsură din partea amândurora și cu speranța lor deșartă că îi vor păcăli încă o dată pe români…Prin promisiuni și împrumuturi masive …Poate vor reuși!
La anul,însă, prin martie,va veni vremea plății polițelor și, destul de probabil, ne va spune FMI-ul cum să fie guvernată România, indiferent de rezultatul alegerilor cele multe din acest an superelectoral!

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.