Viața și siguranta cetățenilor țării, încă nu este pe agenda autorităților
Lumea este tot mai neliniștită din pricina războaielor .Inalti funcționari europeni și șefi de state sau de guverne se arată extrem de îngrijorați de riscurile unor confruntări militare pe scara largă…
Pregătirile pentru un eventual război au fost deja demarate de către cei care au înțeles că pericolele sunt reale,nu doar simple supoziții.Germania și Franța au turat rapid motoarele industriei de profil.
Marea Britanie tace și face…
Suedia, cea de curând intrată în NATO, s-a apucat de zor să construiască, pe scară largă, adăposturi pentru populația civilă.
Polonia operează cu hotărâre pe un front larg de pregătire pentru Apărare!
Ce face România?
La noi „se dezbate” public un proiect de lege privind Apărarea. Fără nicio grabă…
De altfel, parlamentarii se pregătesc de vacanță pentru a se putea mobiliza în pregătirea alegerilor ce vor demara din iunie curent…
Președintele României, principalul răspunzător de Apărare, mai zice; din când în când, câte ceva despre ce se intampla prin lume, fără a trece prin Consiliul Suprem de Apărare vreun plan focusat pe reactivarea rapidă a industriei naționale de apărare sau pe pregătirea operativă a rezervistilor pentru o eventuală situație de forță majoră.
Despre varianta serviciului militar obligatoriu, se vorbește în limbaj: de „pension”. Pană si ofițerii de rang înalt de pe la noi se arată extrem de sfiosi pe subiect cu toate că războiul e la doi pași de noi!
Acum câteva luni, au fost activate sirenele din marile centre urbane… Unele au funcționat, altele nu…
La nivel național, nu s-a făcut o evaluare adecvată a autorităților locale pe chestiuni de aparare civilă. Si nici opinia publica nu a aflat ce are de facut populația în caz de pericol! Pentru a nu se crea panică!
Cele aproape 5200 de adăposturi din intreaga țară,1800 aflandu-se in Bucuresti, sunt lăsate de izbeliște de către autoritățile în drept, nefiind pregătite să protejeze populația, în situații limită, la un standard decent!
Fără îndoială, alegerile sunt importante. Mai presus de acestea sunt, însă, viața și siguranta cetățenilor țării, de la protejarea cărora nu se poate face vreun rabat în nicio împrejurare…
Ceva sau cineva ar cam trebui să trezească autoritățile din a lor letargie de „dolce farniente” extrem de periculoasă pentru cetățenii României!
Indiferența ucide, nu?
La nivel instituțional, se învață tare greu sau deloc…
Toma Pirau