Ungurii ne urecheaza

Ungurii ne urecheaza

0 203

Se stie ca Solyom Laszlo, presedintele Ungariei, a vrut sa vina cu avionul la Tg. Mures, pentru a participa la ziua maghiarilor sarbatorita pe 15 martie.
Se cunoaste pozitia presedintelui ungar fata de pretentiile unei autonomii teritoriale in tinutul secuiesc, pozitie proautonomie.
Si se stie ca acest presedinte venea, pe 15 martie, ca persoana privata, ca oricare dintre Costicii care se duc, de pilda, in spania, la furat.
De aceea nu inteleg vanzoleala si agitatia in acest caz, mai ales ca ungurii ne ajung doar pana la brau, ca populatie si intindere teritoriala si inca alte maruntisuri, si este de mirare pe ce scaun putred se suie ca sa ne urecheze. Poate este de admirat acest lucru, poate si unitatea care domneste la ei, cand e vorba sa faca zid impotriva altora.
Externele maghiare afirma ca patania din saptamana trecuta atinge „spiritul bunei dezvoltari a relatiilor bilaterale”. De ce? Pentru ca cetateanul particular Solyom Laszlo nu a fost lasat sa aterizeze cu un avion de imprumut, dar cu insemne de stat militare, pe un aeroport romanesc?
„Vizita presedintelui Solyom Laszlo in Romania este un element important al colaborarii strategice dintre Ungaria si Romania – ca parteneri in UE si NATO – care nu impiedica, ci intareste relatiile de parteneriat. Punerea sub semnul intrebarii a intentiei dauneaza dezvoltarii relatiilor de parteneriat, motiv pentru care este inacceptabila”, zice comunicatul de presa de pe site-ul oficial alMAE ungar.
Lamuriti-ma, va rog, si pe mine, ce amestec are un minister de externe intr-o vizita declarata particulara, astfel presedintele ungar devenind persoana particulara? Dar de, tot noi suntem vinovati ca nu am primit ca oaspete de vaza pe unul care, odata primit in casa, se uita cam ce s-ar putea lipi de el, la plecare!
Caci presedintele ungar si-a declarat public adeziunea la ideea autonomiei tinutului secuiesc, idee sprijinita nu numai moral, ci si material,.
Asteptam reactia din partea MAE al Romaniei, caci afrontul adus prin aceasta declaratie – si nu numai – este mult mai mare decat nepermiterea unei persoane particulare, orice functie ar indeplini ea in restul timpului, de a umbla cum doreste prin ograda romaneasca..

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.