Un Patriarh pentru sec. XXI

Un Patriarh pentru sec. XXI

0 219

?


Romania o tara majoritar ortodoxa, cu un popor care acorda Bisericii Ortodoxe Romane un respect greu de egalat de o alta institutie (BOR este institutia care se bucura de cea mai mare incredere in randul romanilor: 87%), este in fata unui mare evenimet – alegerea urmasul Preafericitului Teoctist.


Fata de toti ceilalti care, in urma validarii prin vot a unei candidaturi, ocupa un mandat sau mai multe intr-o anumita demnitate publica, patriarhul este ?singurul ales pe viata.


Este de retinut faptul ca cei eligibili pentru aceasta functie sunt ierarhii eparhioti, adica cei care conduc o eparhie, avand rangul de mitropolit, arhiepiscop sau de episcop.


Din totalul de 30 membrii eligibili ai Sfintului Sinod, dar unul dintre ei va renunta automat la potentiala candidatura din momentul in care va accepta sa prezideze sedinta de azi a Sfintului Sinod, apoi pe cea a Colegiului Electoral Bisericesc.


Statutul BOR spune ca aceasta calitate, de presedinte de sedinta, i se propune celui care are cea mai mare vechime ca ierarh, in ordinea rangurilor. In cazul de fata, IPS Nicolae, mitropolitul Banatului, ar trebui sa preia atributiile de presedinte de sedinta de la IPS Daniel, loctiitor de Patriarh.


Alegerea se realizeaza in prima zi dupa ce s-a oficiat parastasul de 40 de zile de la moartea PF Teoctist, adica in 12 septembrie. Scrutinul se realizeaza in doua faze:



  • In prima faza membri Sinodului desemneaza unul sau mai multi dintre ierarhi pe care ii cred demni de a fi ales Patriarh.

  • In a doua faza, in cadrul Colegiului Electoral Bisericesc, format din 70 de mireni si 99 de clerici, se da votul final pentru cel care urmeaza sa fie Patriarh.

Noul Patriarh va fi ales de Colegiul Electoral Bisericesc, care va trebui sa opteze intre doi sau trei ierarhi propusi de Sfintul Sinod.


Alegerile pentru functia de Patriarh vor incepe miercuri la ora 10.00, printr-o sedinta a Sfintului Sinod ce va avea loc la resedinta patriarhala, in care se vor desemna, asa cum spuneam, doi sau trei candidati.


Toti cei care au acceptat candidatura, pun la dispozitie un document autobiografic ce va fi distribuit membrilor Sinodului, dar si celorlalti membri ai Colegiului Electoral Bisericesc, care se va intruni miercuri dupa-amiaza, in Palatul Patriarhal, incepind cu ora 17.00.


Este declarat castigator primul clasat dintre cei care vor intruni cel putin jumatate plus unu dintre voturile celor prezenti.


Daca nici unul dintre candidati nu va reusi acest lucru, primii doi clasati vor intra in al doilea tur de scrutin.


Daca si dupa acest tur se mentine paritatea, sortii sunt cei care vor decide cine va fi urmatorul Patriarh al BOR.


In istoria bisericii nu exista un caz in care sa se fi ajuns la tragere la sorti.


In jurul orei 19.00, PS Vincentiu Ploiesteanu, vicar patriarhal, este cel care va anunta numele candidatului cistigator.


Imediat dupa alegeri, tot in jurul orei 19.00, Sfintul Sinod se mai intruneste inca o data pentru validarea celui ales de Colegiul Electoral Bisericesc in functia de Patriarh.


Dintre candidatii ce au fost pomeniti in diferite cercuri sau in presa din ultimele zile, cele mai mari sanse de a ocupa fotoliul Patriahal sunt, in ordine, urmatorii trei inalti ierarhi:



  • IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei,

  • IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului,

  • IPS Teofan Savu arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei.

Oricare dintre cei trei inalti ierarhi odata ales are, pe langa obligatia de a moderniza Bisericia Ortodoxa Romana si de a o apropia mai mult de popor, oprirea caderii morale si mai ales afirmarea unei noi constinte civice a poporului roman.
Dupa ora 19:00 romanii vor spune: AVEM PATRIARH!


?


Vlad T.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.