Un bombardament aerian al SUA in Afganistan a lovit un spital sub...

Un bombardament aerian al SUA in Afganistan a lovit un spital sub asistenta si operat de „Medici Fara Frontiere” (MFF)

0 385

Bilantul victimelor a crescut la 19 morti – cel putin 12 membri ai personalului MFF, patru pacienti adulti si trei copii, potrivit unui mesaj postat de grupul medical pe Twitter. Precizam ca grupul medical a blamat atacul aerian pentru distrugerea altei unitatii sanitare situate in orasul afgan Kunduz si pentru uciderea mai multor membri MFF, informeaza Reuters.
 Seful Pentagonului, Ashton Carter, a afirmat ca o „ancheta exhaustiva” este in desfasurare cu privire la bombardamentul asupra spitalului MFF din Kunduz,  fara a nega daca acesta a fost efectuat de fortele americane, scrie AFP. Secretarul american al Apararii a subliniat ca „fortele americane, in sprijinul fortelor de securitate afgane, opereaza in zona, la fel si talibanii”.
Raidurile aeriene asupra spitalului MFF din Kunduz sunt „de nescuzat” si „posibil criminale”, a declarat Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al Hussein. El a facut apel la o ancheta aprofundata si transparenta, aratand ca „daca va fi recunoscut drept deliberat de catre justitie, un raid aerian asupra unui spital ar putea constitui o crima de razboi”. „Acest eveniment este profund tragic, inexcuzabil si posibil criminal”, a adaugat el in comunicat.
Ultimul bilant al victimelor bombardamentului este de cel putin 16 morti ucisi in ceea ce armata SUA a numit „pagube colaterale” in lupta impotriva insurgentilor talibani.medici-fara-frontiere-din-afganistan spital bombardat-din-greseala-de-americani Multi pacienti si membri ai personalului Medici Fara Frontiere sunt inca dati disparuti. Dintre cei morti, noua sunt din cadrul MFF, patru pacienti adulti si trei copii.
Medici Fara Frontiere a spus sambata ca a dat coordonatele spitalului sau fortelor afgane si ale SUA in mai multe randuri (inclusiv la inceputul acestei saptamani), tocmai pentru a nu fi loviti de bombardamente.
Luptele au fost aprinse saptamana aceasta in capitala de provincie afgana, recapturata de fortele guvernamentale de la talibanii ce o cucerisera luni, marcand cea mai mare victorie din ultimii 14 ani de insurgenta.Brian Tribus, purtator de cuvant in cadrul NATO a declarat ca lovitura aeriana „ar fi putut sa provoace daune colaterale intr-o facilitate medicala din apropiere”.
Incidentul este investigat. MFF a spus ca 30 de persoane din cadrul personalului sau sunt inca dati disparuti dupa distrugerea partiala a centrului de traumatologie, lovit de mai multe ori in cadrul unui bombardament sustinut de AMERICANI.
Suntem profund socati de atac, de uciderea personalului nostru si a pacientilor si de modul grav in care este afectata ingrijirea medicala in Kunduz”, a declarat intr-un comunciat de presa Bart Janssens, directorul de operatiuni al gruparii umanitare.
Purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a spus ca loviturile SUA au luat la tinta deliberat spitalul si au ucis pacienti, doctori si asistente. Niciun din luptatorii sai nu era in spital la momentul atacului, a transmis grupul militant.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.