Tren de mare viteza Timisoara-Budapesta-Wiena!! Brasovul cand?

Tren de mare viteza Timisoara-Budapesta-Wiena!! Brasovul cand?

2 733

Chiar în anul 2016, când Banatul aniversează trei secole de la eliberarea de sub temporara dominație otomană și începutul exploatării „riguroase” a Banatului de către habsburgi, la Timișoara a fost inaugurată linia feroviară de mare viteză care leagă orașul de pe Bega de capitala de odinioară a Imperiului, Viena, via Budapesta.
Primul tren de mare viteză Timișoara – Viena, construit integral de compania Siemens, a plecat  la ora 8 și 45 de minute din gara Timișoara Nord, avându-i la bord pe oficialii orașului și ai județului, ‘cooperativa locală’ de presă, atașații culinari, orchestra filarmonicii Banatul, echipa de fotbal ACS Poli, și a parcurs distanța de 544 de kilometri în doar 2 ore și 45 de minute! Ceea ce este azi formidabil …daca realizarea n-ar avea o vizibila  „bataie politica”!!
După efectuarea controlului grăniceresc la… gardul maghiar de sarma ghimpata, deloc european, trenul a mai făcut o singură haltă, în gara Keleti din Budapesta, unde delegația română a fost așteptată de premierul maghiar, razand cu gura la urechi de fericire. Victor Orban a ținut neapărat să-l cunoască personal pe primarul Timișoarei, Nicolae Robu si sa-i shoshoteasca ceva la ureche. Cei doi lideri au avut o întrevedere tête-à-tête la șaormeria de pe peron (…a lipsit, sigur, Mircea Badea de la Antena 3), paza întâlnirii fiind asigurată in exces de serviciul maghiar de securitate și de șoferul primarului Robu, Vasile cel Tare, „pe care invidiaza toti tziganii din Timisoara…”.
Trenul a pornit apoi în uralele călătorilor de pe peron (majoritatea nostalgici ai Imperiului, dar si migratori !) spre gara centrală, Hauptbahnhof, din Viena, unde delegația condusă de Nicolae Robu era așteptată, cu covrigi și sare, de însuși primarul capitalei austriece, dr. Michael Häupl. După ce s-a îmbrățișat cu primarul Robu, căruia i-a mărturisit că îl învidiază pentru că a reușit prin proiectele implementate să aducă Timișoara la nivelul de acum 300 de ani (!?), primarul Vienei a invitat delegația bănățeană la un prânz cu șGara Timisoara 1899nițel vienez și ștrudel cu mere.
Revenind la trenul de mare viteză, trebuie spus că proiectul a costat circa 3 miliarde de euro, fondurile provenind dintr-un grant norvegian și din sposnorizări private obținute prin șarm personal de primarii celor trei orașe interconectate.Ca poate ne „unim” ca in urma cu 300 de ani, ca mai e ceva de luat…
Pentru publicul larg, trenul va efectua începând cu data de 31 aprilie, câte două curse regulate pe ruta Timișoara Nord-Budapesta Keleti-Viena Ostbanhhof și retur, cu plecare la ora 8,45 din Timișoara, respectiv la ora 19,15 din Viena. Tariful unic pentru o călătorie pe întregul traseu este de numai 19 euro, cu reduceri substanțiale pentru grupuri, cupluri, elevi, sudenți, miltari, șomeri și pensionari.
Hai sa cerem autonomia! Siktir romania…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.