Trei zdrente din galeria de marionete politice

Trei zdrente din galeria de marionete politice

0 675
Guvernul este condus de un premier cules de pe jos dupa alegerile din noiembrie. Invins la prezidentiale in timp ce rodea la popcorn, instalat baroneste in fotel, Victor Ponta s-a prabusit de la inaltimea tupeului jegos cu care a tratat electoratul, din tara si din diaspora. N-a cazut, totusi, prea rau. Si-a repus curul lat in scaunul de prim-ministru, unde nu credea sa se mai intoarca pe vremea cand se visa la Cotroceni. De atunci, guverneaza cu complicitatea lui Klaus Johannis si a liberalilor, neputinciosi in tentativa de a-l debarca pe Ponta de la Palatul Victoria. Unde i-au revenit, la pachet, dupa o rusinoase turnare de cenusa in cap, toate tarele de premier candidat la prezidentiale, umflat de aroganta precum un cadavru de godac luat de ape la viituri. Palma de la alegeri ar fi trebuit sa-l trimita la cos; inca nu a ajuns acolo, desi intre timp procurorii i-au gasit penali in familie si implicatii groase in diverse dosare.
Camera Deputatilor este condusa de un coleg de-al lui Mihai Viteazu, care nu rateaza nicio ocazie mediatica de a-si etala putina glagorie si cele doua-trei idei fixe. Valeriu Zgonea a probat in zeci de situatii ca sta pe un fotoliu prea mare si prea tapitat pentru turul lui de taran cu texte de baiat de oras, scapat la declaratii.
Senatul, cealalta Camera onorabila a Parlamentului, il are in frunte pe resapatul Calin Popescu Tariceanu. O cocota batrana, reconditionata cu greu dupa esecuri anterioare, si cusuta cu ata alba ca sa dea bine la camera cand citeaza din Constitutie. Recuperat din tomberonul politicii, Calin, file din povestea porcului cu papion, da acum lectii constitutionale de la amvonul Senatului, unde a fost uitat de USL. La ultima zicere, livrata dupa scandalul votului in cazul Sova, Tariceanu ne-a explicat tacticos ca DNA si CSM, care au contestat numaratoarea voturilor si nepublicarea respingerii cererii DNA de arestare a lui Sova, n-ar reprezenta Justitia in Romanika.
In schimb, in acord cu functiile gonflate pe care le ocupa si le mulg de consecinte, Ponta, Zgonea si Tariceanu reprezinta cele mai inalte trei functii in Stat, dupa presedinte. Chiar asa reconstituiti din petice si reziduuri de cariere politice, zdrentele acestea trei sunt emblematice pentru galerie de marionete din teatrul politic contemporan.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.