Topul universitatilor din Romania – clasamentul

Topul universitatilor din Romania – clasamentul

0 195

In harababura aceasta politica, in intamplarile din fotbal, cu echipele de provincie in frunte, chiar si in multe privinte din domeniului economic, Capitala nu a mai rezistat in frunte nici in ce priveste invatamantul superior.
Iata cum, astfel, facultatile din tara le-au devansat pe cele din Bucuresti din punct de vedere al calitatii invatamantului, se arata intr-un studiu efectuat de Kienbaum Management Consultants, in colaborare cu revista Capital.
Locul intai in topul celor mai bune universitati din Romania este ocupat de Universitatea Babeº-Bolyai din Cluj-Napoca. Pe locul doi s-a clasat Universitatea din Bucuresti, iar a treia pozitie in acest top revine Universitatii „Transilvania” din Braºov.
Studiul a fost efectuat in 84 de universitati de stat si private, iar pentru realizarea acestuia au raspuns aproape 400 de persoane din cadrul a 35 de companii nationale si internationale si 3.131 de absolventi de facultate, majoritatea licenþiati dupa 1995, informeaza Capital.

Aprecierea asupra facultatilor, de la foarte buna (1), pana la insuficient (4), s-a bazat pe mai multe criterii: educatia teoretica, orientarea practica, competente lingvistice (limbi straine) si experienta internationala.

Angajatorii au fost rugati sa faca evaluarile strict pe baza observatiilor furnizate de persoanele aflate in functii de conducere, cu privire la facultatile absolvite de angajatii din subordine. Indicator foarte important, daca ne gandim la impactul produsului educational absolventii, asupra competitivitatii in afaceri.
Iata si clasamentul:

1 Universitatea Babes-Bolyai, Cluj
2 Universitatea din Bucuresti
3 Universitatea Transilvania, Brasov
4 Universitatea Stefan cel Mare, Suceva
5 Universitatea Lucian Blaga, Sibiu
6 Universitatea Petre Andrei, Iasi
8 Institutul Teologic Romano-Catolic, Bucuresti
9 Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi
10 Universitatea Romano-Americana, Bucuresti
11 Universitatea Tehnica, Cluj
12 Universitatea Petru Maior, Targu-Mures
13 Universitatea tehnica Gh Asachi, Iasi
14 Universitatea de Vest, Timisoara
15 Universitatea din Craiova
16 Universitatea Politehnica, Timisoara
17 Universitatea de Nord, Baia-Mare
18 Universitatea din Bacau
19 Institutul Teologic Baptist, Bucuresti
20 Universitatea Petrol-Gaze, Ploiesti
21 Universitatea Hyperion, Bucuresti
22 Universitatea Gh Baritiu, Brasov
23 Universitatea Dunarea de Jos, Galati
24 Universitatea de Vest, Vasile Goldis, Arad
25 Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti
26 Universitatea Spiru Haret, Bucuresti
27 Universitatea Bioterra, Bucuresti
Dupa cum se poate vedea, Brasovul se poate mandri cu un loc fruntas al Universitatii „Transilvania” si cu prezenta uneia particulare, am numit Universitatea „Gheorghe Baritiu”, in acest top.
Din pacate pentru invatamantul superior romanesc, alta data apreciat peste hotare, un studiu efectuat de Institutul pentru Invatamat Superior din Shanghai a aratat faptul ca niciuna dintre universitatile din Romania nu se numara printre cele mai bune 500 de institutii de invatamant superior din lume.
Potrivit datelor Institutului din Shanghai, cele mai bune universitati din lume sunt cele din SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania, Canada, Franta si Suedia.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.