Tariceanu l-a trimis pe Bodu la plimbare

Tariceanu l-a trimis pe Bodu la plimbare

0 278

Amenintarile pe care sustine Tariceanu ca le-a primit atunci cand l-a demis pe seful de la RAAPS nu par sa-si fi atins scopul. Nestingherit, premierul continua seria demiterilor, lasand loc liber la varful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Deranjat de declaratiile presedintelui ANAF, Sebastian Bodu, Calin Popescu Tariceanu l-a eliberat pe acesta, membru al PD, din functie. Primul-ministru i-a imputat lui Bodu inducerea in eroare a opiniei publice in legatura cu masuri ale Guvernului, prin declaratii de ordin politic.


„Primul-ministru considera ca este inadmisibil ca un secretar de stat sa atace decizii ale Guvernului, in loc sa contribuie la aplicarea lor corecta, pozitionandu-se astfel in afara structurilor guvernamentale in care este angajat. Sebastian Bodu a prezentat public recent o serie de pareri personale legate de taxa pe viciu, de taxa de prima inmatriculare si de Agentia Nationala de Integritate, care nu au nici o legatura cu calitatea de secretar de stat in care vorbea, ci erau mai degraba declaratii de natura politica”, se afirma intr-un comunicat al Guvernului.


Tariceanu considera ca, daca ar fi avut date privind cresterea evaziunii fiscale in urma introducerii taxei pe viciu, Sebastian Bodu ar fi trebuit sa ia masuri impotriva acestui fenomen, in calitatea sa de sef al ANAF. In aceste conditii, este o iresponsabilitate ca tocmai seful ANAF sa vorbeasca despre cresterea evaziunii fiscale bazandu-se doar pe „perceptiile” sale si nu pe date certe sau pe actiuni specifice ale ANAF, acest lucru inducand in eroare opinia publica, precizeaza Executivul.


Contrar declaratiilor lui Sebastian Bodu, taxa de prima inmatriculare este conforma cu normele europene, singura problema fiind nivelul actual al acesteia. Acest nivel a fost stabilit de Parlament, varianta initiala propusa de Guvern incadrandu-se in normele europene. Guvernul a stabilit ca va remedia rapid aceasta situatie, dupa consultari cu Directia Generala de Taxe a Comisiei Europene, mai spune comunicatul.


?


Mai multi lideri zonali ai PNL i-au cerut premierului Calin Popescu Tariceanu, joi seara, la sedinta Biroului Politic Central, sa-l demita pe democratul Sebastian Bodu de la conducerea ANAF. Printre cei care au cerut demiterea sefului ANAF s-au numarat Ludovic Orban si Crin Antonescu. Raspunsul premierului a fost ca va analiza situatia si ca intr-o prima faza ii va cere lui Sebastian Bodu sa retracteze acuzele lansate de acesta.


?


Intr-un interviu, presedintele ANAF afirma ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a mentinut taxa pentru prima inmatriculare desi fusese avertizat in legatura cu pozitia CE, critica introducerea taxei pe viciu si acuza „lipsa de vointa” a partenerilor de guvernare ai PD in ceea ce priveste Agentia Nationala de Integritate.


?


Bodu spune ca se astepta sa i se ceara demisia, dar habar nu avea ca a fost deja demis si a aflat asta uitandu-se la televizor.


?


Reactii


Democratii considera ca nu sunt motive pentru demiterea lui Bodu, ci este doar un abuz al premierului care si-a propus sa dea afara toti democratii care ii sunt in subordine. „Motivele invocate de primul ministru pentru demiterea lui Sebastian Bodu nu justifica inlocuirea acestuia din functie. Ii amintim ca performanta ANAF sub conducerea lui Bodu este fara precedent si sugeram primului ministru sa analizeze activitatea secretarilor de stat dupa performante si nu dupa considerente politice. Ii sugeram primului ministru sa nu arunce guvernarea intr-o criza”, se arata intr-un comunicat al PD. De asemenea, democratii il acuza pe Tariceanu de atitudine duplicitare, pe de o parte el declarandu-se in favoarea colaborarii cu PD si a Aliantei DA, pe de alta premierul „distruge fundamentul acestei constructii”.


PD invoca prevederea din Protocolul Aliantei conform careia Consiliul National de Conducere al Aliantei decide in situatia in care se propune inlocuirea ministrilor, conducatorilor departamentelor si agentiilor guvernamentale, a ocupantilor celorlalte pozitii numite in administratia centrala, a prefectilor si subprefectilor.


?


Presedintele PSD, Mircea Geoana, este de parere ca demiterea lui Bodu inseamna „eliminarea adversarului de pe tabla de sah”, deoarece acesta avea acces la informatii si, dupa parerea sa, reprezenta un risc pentru membrii puterii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.