Superstitii legate de Ziua Pacalelii

Superstitii legate de Ziua Pacalelii

0 280

In vechiul Calendar gregorian, ziua Anului Nou era sarbatorita pe data de 1 aprilie, in loc de 1 Ianuarie. Dupa schimbarea calendarului gregorian, in anul 1582, in timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut initial probleme de a se obisnui cu sarbatorirea noului an pe 1 Ianuarie. Unii nu s-au putut obisnui cu noile date ale sarbatorilor si atunci, ?n timpul lui Carol al IX-lea, multi neadaptati sarbatoreau Anul Nou la 1 aprilie. Cei ce sarbatoreau astfel erau numiti „nebuni de aprilie”. Apoi obiceiul s-a perpetuat pana-n zilele noastre, pierzandu-si semnificatia initiala si pastrand doar nebunia.
Ziua Pacalelilor sau Ziua Nebunilor este un obicei foarte raspandit in intreaga lume si, bineinteles, in Romania.
Obiceiul de a face farse pe 1 aprilie nu a putut fi datat cu precizie si are origini incerte.

Romanii si PacalaPACALA
La romani, Ziua pacalelilor s-a impamantenit mai tarziu, cu toate ca la sasii si svabii de la noi exista deja o traditie mult mai veche ca de 1 aprilie sa se pacaleasca unii pe altii. Romanii nu au avut nevoie de aceasta zi pentru a se pacali. Hatri din fire, au creat un personaj si un joc denumite Pacala, respectiv Pacalici. Pacala a devenit eroul unui film foarte apreciat de copii, bazat pe povestirile lui Ion Creanga, Ioan Slavici sau Petre Ispirescu. Tot Pacala este eroul primului film de desene animate realizat in Romania, in anul 1920.

Superstitii
Superstitia spune ca pacaleala de 1 aprilie trebuie facuta pana la orele pranzului, cele facute dupa orele 12.00, se zice ca aduc ghinion.
Tot o superstitie spune ca in ziua de 1 aprilie nu se fac casatorii, pentru ca ori acestea nu dureaza, se destrama, ori sotul va fi „sub papuc”.
La noi, se spune ca daca nu pacalesti pe nimeni de 1 aprilie, tot anul pana la celalalt 1 aprilie vei fi tu cel pacalit. Se mai spune ca atunci cand o fata frumoasa reuseste sa te pacaleasca trebuie sa o iei de nevasta sau macar sa fii prietenul ei.
Copiii nascuti la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar face bine sa se fereasca de jocurile de noroc, care le vor ruina viata.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.