Superoferta la Cotroceni: 5 minute presedinte!

Superoferta la Cotroceni: 5 minute presedinte!

0 235

Sau 300 de secunde. Atat va dura visul prezidential al oricarui contracandidat al lui Traian Basescu, dupa ce actualul presedinte va fi suspendat de catre Parlament. Intre decizia Legislativului, in cazul in care lucrurile se vor petrece dupa cum doreste PSD-ul, si momentul in care seful statului isi va prezenta demisia se vor scurge cinci amarate de minute. Obsesia de a-l inlocui pe presedintele ales a urcat la asemenea cote incat infimul interval va trebui sa cuprinda iluziile de care geme patura prezidentiabililor mioritici. Asa pricajit cum pare, spatiul celor 300 de secunde se va dilata la dimensiuni enorme, cat sa cuprinda reveriile despre tolanirea in jiltul de la Cotroceni a diversilor pretendenti la mana Romaniei.


Nu stiu, zau, daca va rezista. Delirul lui Vadim Tudor, jinduiala feciorelnica a lui Mircea Geoana, behaitul gros al lui Gigi Becali, torsul slinos al motanului Felix sau morga de bancher prosper a lui Mugur Isarescu sunt prea multe roluri pentru o sceneta de doar cinci minute.


Pentru ca, sa fim seriosi, nici cei mai acerbi dusmani ai lui Basescu nu-si inchipuie ca ar putea sa reziste cineva mai mult in scaunul incalzit acum de intaiul matelot al tarii. Ragazul dintre suspendarea prorocita si demisa promisa va fi momentul lor fulgurant de glorie.


Cam scurt pentru niste ambitii atat de lungi. La scurgerea lui, vor urma anticipatele. Confruntarea cu electoratul. Clipa de adevar, de care au fugit toti pana acum, in tot timpul cat au tinut mortis sa-i faca felul dusmanului prea jucator pentru gustul actualei majoritati a Parlamentului.


Coalitia anti-prezidentiala mai are la dispozitie mai putin de doua zile pentru a se decide daca merge pana la capat pe mana moarta a suspendarii si-i face vant Basescului pe usa Cotrocenilor, taman cand suna alegatorul. La cat de mult a crescut artificial miza in aceasta confruntare, n-ar fi de mirare ca oponentii presedintelui sa arunce toate resursele pe cacealmaua suspendarii, de jena sa nu fie taxati de catre chibiti cu epitetul de ageamii. Pe de alta parte, la cate mormane de fise au prapadit in cazinoul politic in ipostaza de cartofori au uitat cum arata un joc cu cartile pe fata.


De peste umarul jucatorilor asezati in jurul anticipatelor, cartile se vad cam in felul asta: antibasescienii au o chinta sparta, imposibil de completat pana joi, cand trebuie sa arate ce au in mana. Basescu, dupa cum a declarat, pune totul pe o singura carte – Constitutia.


Si se pare ca nu minte. A pus deja pe Constitutie ca pe-un cantar toata greutatea lui de presedinte jucator, impovarat de maldarul de dosare despre flota, relatiile cu amicii de la Golden Blitz sau alti simpatizanti binevoitori cu conturile sale si ale odraslelor. Constitutia a rezistat, dupa cum a declarat si comisia de omologare a ispravii de la Curtea Constitutionala, care n-a gasit cartii fundamentale a Romaniei nici o vanataie.


Va sa zica, o chinta sparta impotriva unei carti stinghere, dar rezistenta la tavaleala. Abia daca i se vad colturile botite, de la cat a tot filat-o jucatorul Basescu.


Chiar sunteti curiosi cine e mai tare? Nu v-ati plictisit de chibitat? Singura consolare pentru oferta saraca a clasei politice, care ne va invita din nou sa-l alegem pe cel mai mic dintre doua rele, este ca si ea se framanta saraca, zilele astea, sa inventeze un contracandidat mai de soi dintre ciurucurile de care colcaie. Faptul ca Vadim Tudor s-a autoproclamat reprezentantul in alegeri al coalitiei impotriva presedintelui nu poate interesa decat colectivul de medici curanti, ce vor fi nevoiti din nou sa-i mareasca doza de antidepresive.


Intr-un joc de copii, in care regulile obisnuiesc sa se aplice, toti beligerantii s-ar putea opri din jucat in acest moment si ar declara remiza. Fiecare dintre parti ar putea recunoaste fairplay ca a iesit mai imbogatita cu o experienta din joc si nu va mai repeta abuzurile trecutului. Traian, bunaoara, ar admite ca deliciile posturii de jucator nu justifica sperietura cu suspendarea. Care sperietura nu e nimic pe langa groaza ce ar apuca-o pe „monstruoasa Coalitie” la golirea urnelor.


Dar traim intr-o lume a adultilor care, oricat e de cazuta uneori in mintea copiilor, are alte reguli de joaca.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.