Summitul informal al UE

Summitul informal al UE

0 227

Reuniunea s-a derulata sub forma unui dejun de lucru si a fost prezidata Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia prin rotatie a Uniunii.
Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii, trei au fost reprezentate de presedinti – Franta, Nicolas Sarkozy, Romania, Traian Basescu, si Cipru, Dimitris Christofias. Celelalte 23 de tari au fost reprezentate de premieri, intre care cancelarul german, Angela Merkel, premierul britanic Gordon Brown, primul-ministru italian, Silvio Berlusconi, si cel spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero. Portugalia a fost reprezentata de ministrul de finante, Fernando Teixeira dos Santos. Si din Romania, ministrul finantelor publice, Gheorghe Pogea, la insotit pe presedintele Traian Basescu.
Au fost prezenti, de asemenea, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, secretarul general al Consiliului UE, Javier Solana, care este si inalt reprezentant al UE pentru politica externa si securitate comuna, si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
Summitul informal al UE a fost precedat de o intalnire a liderilor din noua tari central si est-europene, intre care si Romania, reuniune organizata la propunerea Poloniei, pentru a discuta despre un eventual plan de ajutorare a tarilor membre UE din Europa de Est, considerate mai expuse crizei economice si financiare decat cele occidentale. Aceasta intalnire a avut loc la Reprezentanta permanenta a Poloniei pe langa UE.
Ideea unui plan de sprijinire a tarilor membre UE din Europa de Est si Centru, a premierul ungar Ferenc Gyurcsany, care a pledat pentru un plan de ajutor in valoare de 160 – 190 de miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului financiar in dificultate al tarilor din Europa de Est. nu pare sa intruneasca un consens, nici macar in randul celor noua tari participante la intalnirea organizata la initiativa Varsoviei. Drept urmare propunerea nu a mai fost retinuta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.