Sulfina

Sulfina

0 217


Sulfina (Melilotus officinalis), numita popular si iarba-de-piatra, sulcina sau trifoi mare face parte din familia Leguminoase si creste in locuri uscate, de-a lungul drumurilor, in livezi si campii.


Florile? contin un ulei volatil, o substanta numita cumarina, care-I transmite mirosul placut de fan cosit.


Se foloseste sub forma de ceai in tulburarile gastro-intestinale, in bolile aparatului respirator ca expectorant si emolient. O ceasca de ceai de sulfina, indulcit cu miere de albine aduce un somn linistititor.


Preparatele din sulfina determina dilatarea vaselor periferice, cresc permeabilitatea si inlatura vaso-constrictia, regland astfel tensiunea arteriala. Ele au si o actiune antibacteriana. De asemenea, s-a demostrat ca sulfina stimuleaza regenerarea celulelor hepatice, ceea ce explica utilizarea? in popor a acestei plante, in bolile de ficat.


Infuzia se prepara dintr-o lingurita de flori la o ceasca cu apa. Este indicat a se bea cate un ceai-doua pe zi.


Extern, se intrebuinteaza ca antiseptic in boli de ochi sub forma de bai sau comprese, pentru spalarea ranilor cu puroi, cataplasme pe umflaturi, gargara in abcese dentare, gingivite, afte, laringite, in reumatism aplicate pe locul dureros, etc.

Florile de sulfina, ca si cele de levantica, se pun intre haine si rufe pentru a le conferi un miros placut si pentru a alunga moliile

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.