SUA sub roteste studențești în campusuri, incidente, opriri ale cursurilor și...

SUA sub roteste studențești în campusuri, incidente, opriri ale cursurilor și demonstrații în desfășurare

0 43

În mai multe universități americane au început vineri intervenții în forță ale jandarmeriei împotriva studenților pacifiști, care protestează împotriva genocidului din Gaza.
La universitatea Columbia din New York s-au făcut 100 de arestări după ce li s-a dat un ultimatum să ridice corturile instalate în campus. La Yale, din Connecticut, sunt deocamdată 45 de arestați după blocarea drumului. Scene similare și la New York University.
Peste 100 de arestați și la Colegiul Emerson din Boston, unde sunt și răniți ușor în urma ciocnirilor, inclusiv patru polițiști. 93 de arestați și la Universitatea Southern California, după refuzul de a se dispersa.
Foarte activi în represiune sunt și guvernatorii republicani din statele sudiste, altfel incapabili să apere frontiera de stat. 34 de arestați la Universitatea Texas din orașul Austin.
Sunt proteste studențești în foarte multe campusuri, cel puțin 20, unde sunt semnalate incidente, opriri ale cursurilor și demonstrații în desfășurare sau programate azi: la Stanford, Berkeley, MIT (Massachusetts Institute of Technology). Georgeton, Georgetown.
Chiar și în Canada, la Alberta, sunt instalate corturi în campus.
Beniamin Netanyahu i-a numit antisemiți pe protestatari, iar șeful Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, care tocmai a votat pachetul de 26 de miliarde de dolari pentru Israel, a cerut demisia rectorului universității Columbia.
Încă de acum 5-6 luni rectorii de la cele mai prestigioase școli americane, în frunte cu Harvard, au fost aduși la audieri în Congres, li s-au tăiat sponsorizările de la unii miliardari și câțiva au fost forțați să demisioneze pentru că au permis proteste studențești în campusuri.
La mitingurile de acum participă și tineri care nu sunt studenți la respectivele facultăți, stângiști dar și unii studenți evrei.
Șeful ADL avertiza recent că America are „o problemă generațională și o problemă cu TikTok”.
În sensul că pozițiile critice la adresa regimului Netanyahu se regăsesc în număr mult mai mare la generația tânără, indiferent de înclinația de dreapta sau de stânga, și în clipurile de pe rețeaua chineză, pe care acum Congresul încearcă să o închidă.
Generația bătrânilor, care încă urmăresc televiziunile celor două partide, CNN, MSNBC și Fox, au un grad mult mai mare de susținere pentru Israel decât tinerii din online.

Scenele din ultimele ore arată poliție călare (vezi foto) sau cu echipament de intervenție și ciocniri cu studenții pro-palestinieni.
E o diferență uriașă față de protestele de acum doi ani pentru BLM („viețile negrilor contează”), când polițiștii îngenuncheau simbolic alături de militanți.
Sau felul în care tratează dezordinea publică de la paradele „mândriei” în marile orașe. Același contrast și la reacția întregii clase politice, de la ambele partide, de stânga și de dreapta.
Așa cum am spus și cu altă ocazie, ora politică se dă din America, de-acolo vin și ideologiile „regresului” impuse Europei, dar tot acolo mai e și o brumă de liberă exprimare.
Tânăra generație americană pune o problemă cheie, pe care nici măcar partidele de opoziție, zise anti-sistem, din Europa nu o pun.

Anume: își poate recupera America însăși suveranitatea?
Pot avea un cuvânt cetățenii ei în deciziile luate, sau clasa politică și mediatică au fost capturate iremediabil de grupuri financiare și de presiune, care vor impune legi tot mai restrictive de gândire și de expresie?
Fără a pune astfel de probleme, „suveranismul” e o formă fără fond sau o cosmetizare.>>

Sursa: Reactiunea

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.