Statul, obligat sa asigure locuinte pentru chiriasii din casele nationalizate

Statul, obligat sa asigure locuinte pentru chiriasii din casele nationalizate

0 240

Senatorii au aprobat o lege care prevede noi obligatii pentru statul roman vizavi de chiriasii din casele nationalizate. Astfel, statul este obligat sa asigure case persoanelor care, in urma retrocedarii imobilului in care au locuit catre fostii proprietari nu mai pot inchiria locuinta pe care au detinut-o.


Actul normativ a fost initiat de doi senatori UDMR si prevede ca statul va crea un fond locativ din care sa poata fi acoperite solicitarile fostilor chiriasi. Locuintele vor fi repartizate de primarii localitatilor, pe baza unor criterii stabilite prin hotarare de guvern. Chiria se stabileste prin hotararea consiliului local in patrimoniul caruia se afla respectivele case, iar contractul de inchiriere se face pe o perioada de 5 ani si poate fi prelungit la cerere. Contractul poate fi transferat sotului, sotiei sau altor rude care au locuit cu persoana careia i se repartizeaza casa, daca acestea sunt trecute in contractul de inchiriere. Casele vor fi cumparate de pe piata libera sau vor fi construite din fondurile bugetului de stat. Asemenea propuneri au mai existat de-a lungul timpului, dar primariile nu au avut niciodata bani pentru a constitui un fond locativ de rezerva.


?


Este bine de stiut ca senatorii nu au tinut cont de avizul negativ pe care Guvernul l-a dat acestei initiative legislative. Pe de alta parte, Comisiile de buget finante si de administratie au intocmit un raport suplimentar de admitere, desi in urma cu cateva saptamani aceste comisii votasera un raport de respingere al proiectului.


Initiativa legislativa a fost primita favorabil de catre toate partidele politice parlamentare care au exprimat necesitatea adoptarii unei legi favorabile chiriasilor care se afla in case retrocedate catre fostii proprietari.


Initiativa legislativa adoptata de Senat va fi trimisa la Camera Deputatilor, care este camera decizionala in cazul acestui proiect de lege.


?


Maria Calugaru


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.