Sondaj – partidele și asociațiile politice în viziunea cetățeanului român în ajunul...

Sondaj – partidele și asociațiile politice în viziunea cetățeanului român în ajunul anului electoral 2024

0 86

Un sondaj recent, realizat de INSCOP la comanda News.ro, configurează scena politică românească, înaintea anului electoral, 2024. Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare PSD ar obţine 30,2% din voturi, PNL – 20,1%, AUR – 19,5%, iar partidul Dianei Şoşoacă, SOS, ar trece de pragul de 5% necesar intrării în Parlament. De asemenea, două treimi dintre cei intervievaţi se arată pesimişti în ceea ce priveşte direcţia în care se îndreaptă lucrurile în România.

În ceea ce privește participarea la  vot la următoarele alegeri parlamentare, lucrurile stau destul de amestecat.
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot şi 10 ”sigur da” voi merge la vot, obțiunile cetățenilor înclină spre o participare la vot.
** 20,5% dintre români au ales 1;
** 2,5% au ales 2; 2% au ales 3; 
** 0,9% au ales 4;   
** 7,4% au ales 5; 
** 1,9% au ales 6;   
** 4,6% au ales 7;   
** 6,7% au ales 8; 
** 4,5% au ales 9;  
** 48% au ales 10;  
** 1,1%  au ales non-răspunsuri.

Preferinţa pentru un partid  (indiferent dacă declară că vin sau nu vin vot) 

  • 30,2% dintre români ar vota cu PSD
  • 20,1% cu PNL
  • AUR,  19,5%.
  • USR, 11,9%
  • SOS  5,2%
  • UDMR, 4,9%
  • Pro România 2%.
  • 1,9% dintre cei intervievaţi îşi exprimă opţiunea pentru Partidul Verde
  • 1,3% PMP,
  • 0,7% PUSL,
  • 0,6% Forţa Dreptei
  • 0,3%  REPER.
  • 1,3%  alt partid.

Este de notat „menținerea PNL” în siajul PSD, deși alte sondaje îl dau pe AUR pe locul doi iar liberali sub 10% (explicabil prin jaful din pandemie, dezastrul produs prin liberalizarea tarifelor la energie și eșecul total al eșuatului penelist de la Cotroceni). Se pare ca au fost umflate, într-o strategie de specială, procentele USR-ului, într-o tentativă de menținere a unui nucleu globalist-LGBT in clasa politică românescă. „Asociația” UDMR pare a fi în continuare în zona nisipurilor mișcătoare cu șanse mari de fi scoasă din Parlament dacă… „mișcă-n front”. Mai poate fi reținută „deblocarea” zonei ecologiste, 1,9% Partidul Verde, (cu un PER blocat de SISTEM prin menținerea la conducerea formațiunii, o groază de ani, a nulității Dănuț POP; sunt informații că cele doua partide ecologiste (fără Pop) au negociat și au semnat o alianță pentru alegerile europarlamentare). Sondajul arată orientarea actuala a alegătorilor, dar și direcția susținută de SISTEM, opțiunea către un partid sau altul. Practic sondajul deschide calea mai multor posibile „actiuni” din partea votanților dar si a organizatorilor alegerilor (de la alianța guvernamentală până la serviciile de prelucrare si transmitere a votului). Să nu-l uităm pe Stalin – important este cine numără voturile! Deși, într-o 100 de ani lucurle s-au nuanțat puțin, cel ce numără a fost înlocuit cu cel care transmite datele (STS).

NOTA
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research (fondator și director Remus Ioan Ştefureac) la comanda News.ro.
Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului.
Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.