Solicitarea americanilor – Rachete Patriot pentru Ucraina – doar cu decizia CSAT

Solicitarea americanilor – Rachete Patriot pentru Ucraina – doar cu decizia CSAT

1 65

O eventuală decizie a României privind livrarea către Ucraina a unui sistem de rachete Patriot deranjează foarte mult Moscova, dar Rusia (de unde știe el?) nu va ataca România, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Premierul a fost chestionat, la Digi 24, despre decizia care ar urma să fie luată în CSAT în privinţa livrării către Ucraina a unui sistem de rachete Patriot.
„Cred că este prematur. Decizia se va lua în cadrul CSAT, cum este şi normal. E o decizie importantă. În schimb, am văzut reacţia Moscovei. Fiindcă, haideţi să fim corecţi, noi avem de-a face cu un agresor şi cu un dictator. Şi am văzut reacţia Moscovei, într-un fel, aşa, a transmis voalat o ameninţare către România. Cu alte cuvinte, o eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova. Şi mai vreau să fiu foarte bine înţeles: Rusia nu va ataca România. Rusia nu-şi permite să atace România şi nici nu vrea să atace România. Dar o astfel de decizie, în contextul în care România este membră NATO, avem un partener strategic, Statele Unite ale Americii, cred că cel mai corect este să se ia în CSAT şi în discuţii foarte aplicate „, a declarat Marcel Ciolacu.

Iohannis ține la secret detalile ultimei vizite în America
El a precizat că nu cunoaşte detaliile discuţiilor pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a avut cu preşedintele SUA pe subiectul livării unui sistem Patriot către Ucraina.
„Nu cunosc detaliile discuţiei între preşedintele României şi preşedintele Statelor Unite. Am avut o discuţie telefonică cu domnul preşedinte, n-am intrat în detalii, am avut mai multe pe agendă, cum e şi normal. A rămas că această decizie se va lua în CSAT. (…) În cadrul instituţional, în CSAT, se vor discuta toate toate detaliile, cum este şi normal. Preşedintele României, conform Constituţiei, este comandatul suprem al armatei. Aşa spune Constituţia României”, a declarat Ciolacu.
Prim-ministrul a subliniat că decizia din CSAT se va lua în primul rând ţinând cont de siguranţa României.
„Cred că decizia se va lua în primul rând în ceea ce priveşte siguranţa României. Dar, repet, nu există temeri în acest moment că Rusia ar ataca România. Nu există, strategic, nu există o logică ca Rusia să facă acest lucru”, a declarat Ciolacu.
El a explicat şi rezervele exprimate de ministrul Apărării cu privire la cedarea unui sistem Patriot Ucrainei, subliniind că decizia va fi una complexă.
Am avut o discuţie şi mi s-au explicat mai multe detalii şi am înţeles că sunt anumite rezerve din partea experţilor din cadrul Ministerului Apărării, fiindcă nici acolo… E un lucru prea important ca să înţelegem că e o decizie politică. Deci scoatem din această logică, a fi o decizie politică. E o decizie mult mai complexă, care ţine şi de cei de la Ministerul Apărării, de la şeful Statului Major, de fiecare armă în parte şi o decizie, de asemenea, care trebuie dusă în CSAT”, a declarat Ciolacu.
În acelaşi context, premierul a declarat că îl bucură reacţia Moscovei faţă de posibila relocare către Ucraina a unui sistem Patriot, întrucât acest lucru înseamnă că partea rusă are temeri că lumea se mobilizează împotriva dictatorului Putin.
„Pe mine mă bucură reacţia Moscovei. Înseamnă că contăm şi are temeri că lumea se mobilizează împotriva dictatorului Putin”, a declarat Ciolacu, în nota political corretcnes, impusă de stăpânii coloniei.

COMENTARII

  1. Covrigarul Bùzoian nu știe cum să o dea căci este KLAR că dacă Licuriciul stăpânul tarlalei numită România ia trasat sarcină dulapului de la Cotroceni el va executa întocmai și la timp Ordinului căci unchiul Sam nu este prost de să de-a el Artificiile Patriot moca.ia trasat sarcină lacheului sau ca sa plătească Stupid Peuple adică noi căci ce mai contează 1-2 miliarde la cat plătim cotizație pentru „Securitatea” noastră căci noi cotizăm peste 7 miliarde anual pentru nește facturi pt F-35 submarine și alte artificii care când vor ajunge la armia română vor fii uzate moral adică depășite tehnologic. Căci noi am fost in istorie întotdeauna de partea greșită a istoriei căci ne vom scufunda de gât cu Partenerul Strategic.
    VIVE BRICS

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.