Socrate acum 2500 de ani… a prezis evenimentele din Grecia de azi!

Socrate acum 2500 de ani… a prezis evenimentele din Grecia de azi!

0 646

„Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, disprețuiesc autoritatea și dovedesc lipsă de respect față de bătrâni.
Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. Își contazic părinții, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior, și sunt tirani cu profesorii.
Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei însiși. Nu au pic de respect pentru părinți sau persoane în vârstă. Vorbesc ca și cum ei însiși ar ști totul și ceea ce noi considerăm înțelepciune este lipsit de relevanță pentru ei. Cât despre fete, sunt directe, lipsite de modestie și nefeminine în limbaj, comportament și îmbrăcăminte.”
(Socrate – 400 î.Hr)

Au trecut 2500 de ani….
Am ajuns !!!…….de unde am plecat !

Puțini știu însa că, atunci când Socrate spunea asta, Atena tocmai se prăbușise deja din cauza acestei realități sociale decadente, moleșita de bunăstare, pierduse toate războaiele și era ruinată.
Când Socrate le-a pus în față aceasta oglindă, a fost judecat de un juriu și acuzat de vinovăție pt discursul său. Socrate a continuat să-și spună punctul de vedere și a fost din nou judecat. Verdictul a fost condamnarea la moarte, verdict ce se aplica peste o lună, Grecia fiind în mare sărbătoare rituală. Discipolul său Platon, în acest răstimp, i-a propus și organizat o fugă în surghiun. Socrate a refuzat și în acea lună de răgaz, și-a transmis toată învățătura discipolilor săi. Și Socrate s-a sinucis tăindu-și venele și lăsând sângele să curgă într-o baie parfumată, înconjurat de adepții săi!SOCRATE
Și astfel, toate lucrurile inteligente care s-au spus vreo data, pun în evidență unicul lucru neperisabil din patrimoniul universal: prostia comunităților umane.
După 2500 de ani Grecia a rejudecat procesul!
Filosoful antic grec Socrate, care a plătit cu viața pentru învățătura și activitatea sa neconformistă, a fost achitat în 2012 după 2500 de ani de la moarte, într-un proces rejudecat, simbolic, în Grecia, fiind reprezentat de zece avocați și apărători ai drepturilor omului, rejudecarea procesului fiind organizată de Fundația Onassis.

SUPERB…..și DE PLÂNS în același timp.
Tocmai Grecia să-și retrăiască ISTORIA.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.