Sistemului bancar românesc profitabil! Cand vor fi si românii multumiti de banci?

Sistemului bancar românesc profitabil! Cand vor fi si românii multumiti de banci?

0 562

Stemul bancar românesc a reintrat pe profit în primul trimestru al acestui an, relansarea creditării s-a consolidat pe baza economisirii interne, însă viitoarea misiune a politicilor băncilor de administrare a riscurilor trebuie axată pe păstrarea echilibrelor prudențiale dobândite cu eforturi și costuri semnificative, cu accent pe standarde riguroase de alocare a resurselor, susține prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Florin Georgescu.

„Sistemul bancar românesc parcurge un proces ordonat de recalibrare a propriei activități în concordanță cu noua acțiune europeană privind realizarea unei intermedieri financiare sănătoase. Consolidarea condițiilor relansării creditării pe fundamente și destinații sănătoase a înregistrat progrese importante pe fondul reorientării surselor de finanțare către economisirea internă și a eliberării bilanțurilor de credite neperformante. (…) În același timp, profitabilitatea sistemului bancar a reintrat în teritoriu pozitiv, datele pentru primul trimestru arătând un nivel moderat raportat la standardele de evaluare aplicate de Autoritatea Bancară Europeană, respectiv o rentabilitate financiară de 9%”, a declarat marți Florin Georgescu în cadrul evenimentului Summer Banking Academy, organizat de Institutul Bancar Român.

Potrivit acestuia, cei doi piloni fundamentali ai solidității bancare, respectiv solvabilitate și lichiditatea înregistrează niveluri ridicate în sistemul bancar românesc, existând un spațiu prudențial semnificativ pentru noi finanțări, inclusiv pe fondul politicii monetare acomodative implementate de Banca Națională a României.

„Viitoarea misiune a politicilor de administrare a riscurilor constă în păstrarea echilibrelor prudențiale dobândite cu atât de multe eforturi și costuri, concentrându-se pe standarde riguroase de alocare a resurselor. Calitatea creditării este mai importantă decât volumul acesteia, pentru că facilitează revenirea creditării pe o traiectorie compatibilă cu o dezvoltare durabilă a activității economice, inclusiv pe baza resurselor economice eliberate de reformele structurale aplicate în economie, iar această evoluție va conduce la o convergență reală intensificată, ceea ce reprezintă o condiție fundamentală pentru îndeplinirea sustenabilă a criteriilor de aderare la zona euro”, a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.

Reprezentantul băncii centrale a mai precizat că realitatea recentă a arătat că neglijarea riscurilor, sau a unor laturi ale acestora poate avea consecințe deosebit de costisitoare sub aspectul rezultatului sau chiar al viabilității unei bănci.

„Mai mult, însăși capacitatea sistemului bancar de a-și îndeplini funcțiile poate fi afectată, respectiv stabilitatea financiară, în condițiile manifestării efectului de contagiune asupra celorlalte bănci. Cuantificarea riguroasă a riscului nu este doar o problemă care trebuie rezolvată pentru a îndeplini cerințele autorității de reglementare, nu de dereglementare cum s-a vrut până acum, va fi mai multă reglementare de acum încolo pentru a micșora amplitudinea ciclului economic dintre expansiune și recesiune, ci este un element principal al competitivității pe termen lung al unei bănci”, a mai spus Florin Georgescu.

AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.