SIF Transilvania decide in aprilie daca vinde Cetatuia

SIF Transilvania decide in aprilie daca vinde Cetatuia

0 532
La sfarsitul acestei luni, actionarii companiei care detine Cetatuia Brasovului vor discuta vanzarea monumentului catre municipalitate. Compania controlata de SIF Transilvaniua si Consiliul Local Brasov au cazut deja de acord cu privire la pretul de vanzare de 3,3 milioane de euro.
Actionariatul societatii evaluase initial cetatea la 5,2 milioane de euro, insa pretul propus in iulie 2013, a fost considerat exagerat de catre municipalitate, care a cerut o contraexpertiza.
In prezent, zona exterioara a zidurilor este degradata, cu fisuri masive in zonele fara tencuiala si chiar strapungeri ale zidului.
Suprafete extinse de zidarie, chiar si la baza fortificatiei sunt dislocate, ceea ce afecteaza structura de rezistenta. Nici hotii nu au crutat Cetatuia: au furat reflectoarele care luminau obiectivul dinspre strada Lunga dar si obiecte decorative din fier.
Consiliul Local si-a exercitat dreptul de preemtiune pentru cumpararea Cetatuii de pe Dealul Straja, dupa ce Ministerul Culturii si Consiliul Judetean  nu si-au exprimat acest drept.
In urma cu doi ani, municipalitatea a amenajat caile de acces, iluminatul public si arhitectural, dar si cateva zone de belvedere pe Dealul Straja, tocmai pentru a pune in valoare monumentul. Municipalitatea doreste si  amenajarea unui lift cu cremaliera care sa ajunga la cetate, care va fi renocata dupa preluare si reintrodusa in circuitul turistic
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.