Se va face Autostrada Comarnic – Brasov? Ce urmeaza dupa al treilea...

Se va face Autostrada Comarnic – Brasov? Ce urmeaza dupa al treilea esec in zece ani? (1)

0 750

Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi renunta la concesiunea autostrazii Comarnic – Brasov. Cu alte cuvinte, constructia uneia dintre cele mai asteptate sosele de viteza din tara sufera un nou esec, al treilea in ultimii 10 ani.

Consortiul format din trei constructori nu a reusit sa atraga imprumuturi din partea Bancii Europene de Investitii si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, iar finantarea de la bancile private ar fi fost prea scumpa.

„Sper ca in aprilie sa ne urcam pe excavator, pe buldozer, pe ce o fi, sa ii dam drumul odata”, spunea la mijlocul lui ianuarie 2014 premierul Victor Ponta. Mai mult acesta a declarat ca isi pune jos mandatul de prim ministru, daca in 2015-2016 nu va fi gata.

Premierul nu a mai avut ocazia sa urce pe excavator. A trecut mai bine de un an de la aceasta declaratie optimista si s-au schimbat 2 sefi la ministerul Transporturilor, Rus si Sova, iar coada de masini intre statiunile montane pana la Brasov este aceeasi.

Miercurii, surse din cadrul Companiei Nationale Drumuri au anuntat ca Romania renunta la concesiunea autostrazii Comarnic – Brasov. Consortiul format din Aktor, Strabag si Vinci nu au reusit sa atraga finantare cu dobanzi mici de la Banca Europeana pentru Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.Autostrada Comarnic-Braşov hg

Singurii finantatori, patru banci private, ar fi avut dobanzi prea mari, greu de suportat de statul roman. Pe scurt, cheltuielile de constructie ar fi fost mult mult prea mari – spun surse oficiale din cadrul CNADNR.

Autostrada de aproape 60 de kilometri pentru care s-ar fi platit 1,8 miliarde de euro ar fi costat 8 miliarde de euro in 30 de ani in care s-ar fi platit si dobanzi.

Pana la urma, asa cum ne-au obisnuit ministrii de la transporturi, ne intoarcem de unde am plecat. Avem un studiu de fezabilitate pentru autostrada, dar care trebuie completat cu un studiu geologic in munti si… noi promisiuni.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.