SCRISOARE DESCHISA: Domnule Primar ANTAL ARPAD !!

SCRISOARE DESCHISA: Domnule Primar ANTAL ARPAD !!

0 829
In legatura cu autonomia teritoriala si politica a secuilor din zona, nu faptul ca sunteti tendentios si sovin in toate discursurile dvs. revizioniste e cel mai grav. Dar sa aduceti argumente „istorice” din filmele inspirate din povestile aberante ale „istoricului” Istvan Horvat, ori din articolele lui Jeno Rakosi, chiar este penibil.
In general tot „spectacolul” dvs. de sovinism ultra-european cu radacini nationalist – fascistoide  va dezavantajeaza clar atat  ca intelectual, dar mai ales ca primar al maghiarilor si romanilor deopotriva, din  municipiul si judetul  Covasnal! N-am auzit si n-am citit nicaieri in istoria relatiilor romano-maghiare din Transilvania,  ceva important scris sau rostit in romaneste care sa nu recunoasca existenta istorica a  minoritatii  secuiesti in Romania, pe care bateti „moneda falsa” 10-15 ani.
Deraierea de la normal a inceput insa dupa  instituirea  Regiunii autonome maghiare, a carei infiintare a fost dispusa de Stalin in 1954.  Acolo,la Moskova, de fapt, s-a planuit de care Stalin, o …ANTICIPATA „Trasnistrie” Maghiara care sa tina in „lantzurile ideologiei etnice” atat pe ungurii minoritari, cat si pe romanii din Transilvania – covarsitor majoritari!
O unitate administrativ-teritoriala unica  a secuilor pe teritoriul vechilor scaune, asa cum bine stiti, n-a existat niciodata. Dle primar, asa cum ati argumentat, prin nationalismul irational si provocator, sunteti adeptul unui  un Vadim pe invers, iar faptul ca Tokes vi se pare O.K., chiar este jenant…
Adevarat, au fost in istorie „scaune” secuiesti separate, dar mai mici decat judetele de azi. Erau comitate in cadrul Austro – Ungariei (in care, chiar dupa 1867, maghiarii erau clar sub 50% !).
Iar dupa razboi, au existat doar  regiuni, apoi iar judete, dar niciodata un „Tzinut” secuiesc, pe care acum sa-l revendice cineva  si sa ceara autonomie teritoriala pe criterii etnice.
In mijlocul unei tari cu 94% romani !? Tocmai Comunitatea Europeana refuza asemenea criterii de independenta etnica” (Tirolul sau Catalunia fiind cu totul altceva!) ca  si formarea unor enclave ce pot arunca in aer aceasta  parte de Balcani, inca linistita dupa dezastrul etnic din Jugoslavia !!
Doamna Merkel a spus-o cu subiect si predicat ca „multiculturalismul” a devenit o idee nereusita! Si nici Franta nu se mai da in vant dupa asemenea exces de „libertati” multiculturale, premergator… enclavizarilor separatist-etnice!! Despre faptele din istoria secuilor, secui care i-au fost alaturi  lui Stefan cel Mare si Mihai, in secolul trecut s-a ridicat un splendid grup statuar la Sf. Gheorghe.Vreme de 7-8 ani l-ati tinut „ascuns” in centrul municipiului Sf.Gheorghe, inconjurat de un gard izolator de tabla, intr-o piata din centrul orasului, ce se tot „sistematizeaza”, de la Revolutie incoace. Piata este lasata ostentativ in paragina, in continuare. Iar acum, daca nu l-ati putut „muta”  langa Gara, unde sunt blocurile cu populatie romaneasca, ati facut totul ca sa fie complet neglijat…
Apropos: stiati, dle Primar, ca sub acea statuie, cu multi ani in urma, pe vremea lui Ceausescu a fost pusa o bomba de catre teroristi revizionisti ,care n-a daramat Grupul statuar intitulat „Mihai Viteazul si Secuii”, dar a omorat o fetita nevinovata, din pacate chiar o fiica de secui??
Ati auzit desigur despre aforismul:”Extra Hungariam non est vita!” ? Sau despre „Siculicidium”, teribila razbunarea maghiara impotriva secuilor? Este o crunta realitate: aceasta  „populatie” secuiasca a fost, de-alungul vremii, socotita inferioara si asimilata cu forta de catre Ungaria! Cum planuiti sa faceti si acum !!
Chiar, Dle Primar, de ce s-au declarat secui in Harghita si Covasna doar cateva sute? Bascalia dvs. cu…cine ne fura Ardealul”, este ridicola si de neinteles, daca n-ar fi de prost gust, iar a rastalmaci vorbele istorice ale lui Maniu, mi se pare doar o mizerie de jos nivel!
De ziua maghiarilor, va transmit cu siceritate „La multi Ani”! alaturi de romani in Transilvania noastra comuna.
 
 Prof.Deak Andrei
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.