Scaunele speciale pentru copii in masini sunt obligatorii

Scaunele speciale pentru copii in masini sunt obligatorii

0 675
Din 15 februarie, copiii nu mai pot fi transportati cu autoturismul decat in scaune cu prindere speciala sau cu centura de siguranta chiar si pe bancheta din spate. Amenzile in cazul nerespectarii acestor prevederi sunt platite de sofer si sunt mai mari decat in cazul nepurtarii centurii de catre un adult. Desi anul trecut s-au aplicat mai multe amenzi decat in 2013, numarul accidentelor pe trecerile de pietoni este in continuare foarte mare la Brasov.
Hotararea Guvernului nr. 11 din 2015 a fost publicata in Monitorul Oficial in 15 ianuarie, astfel ca va intra in vigoare in 15 februarie. In cazul in care un conducator auto transporta un copil cu o inaltime mai mica de 135 de centimetri, insa copilul nu este asezat intr-un dispozitiv de fixare in scaune, soferul risca o amenda intre 390 si 487,5 lei (echivalentul a 4 sau 5 puncte de amenda) si 3 puncte de penalizare. Aceeasi sanctiune se aplica si in cazul in care copilul are o inaltime mai mare, insa nu poarta centura de siguranta. Dispozitivul de fixare poate fi montat pe bancheta din spate sau pe scaunul din dreapta soferului, insa, in acest ultima caz trebuie ca dispozitivul sa poata fi montat pe scaunul din fata iar airbagul sa fie dezactivat manual, spune inspector Cosmin Giosanu, purtator de cuvant Politia Rutiera Brasov.
Exceptie vor face taximetrele si mijloacele de transport in comun, insa, in taxiuri copiii trebuie sa fie supravegheati de un adult. Politistii spun ca va exista o perioada de doua saptamani sau o luna in care nu vor aplica sanctiunile prevazute, insa vor populariza printre soferi Hotararea de Guvern. Serviciul Rutier Brasov se plange ca, la Brasov, cele mai multe accidente sunt cele de la trecerile de pietoni, in ciuda faptului ca numarul amenzilor a crescut in 2014 cu 50% fata de 2013. De asemenea, politistii le reamintesc pietonilor ca si ei trebuie sa se asigure inainte sa treaca strada, chiar si pe o trecere de pietoni.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.