Sarkozy si Royal in turul II la prezidentialele din Franta

Sarkozy si Royal in turul II la prezidentialele din Franta

0 222

Primul tur de scrutin al prezidentialelor din Franta i-a dat drept favoriti pe liderul dreptei Nicolas Sarkozy si pe socialista Segolene Royal. Cei doi au obtinut 31.11% ?, respectiv 25.84% din sufragii. Urmatorii doi clasati au fost candidatul de centru Francois Bayrou cu 18,55% si liderul de extrema dreapta Jean-Marie Le Pen cu 10,51%, acesta din urma fiind de-a dreptul socat de rezultat, deoarece la alegerile precedente intrase in turul 2, fiind al doilea clasat.


Ceilalti candidati au obtinut scoruri electorale mult mai mici, sub 4%.Procentele mentionate nu includ votul francezilor din afara granitelor tarii, in numar de 820.000, care inca nu a fost facut public.


Prezenta la vot a fost masiva, peste asteptari, la urne prezentandu-se aproximativ 84.6% dintre francezii cu drept de vot.


Sarkozy este dat drept favorit, dar analistii politici sunt totusi retinuti in pronosticuri, spunand ca orice este posibil, parcursul electoral al lui Segolene Royal fiind impresionant. Prestatia socialistilor, acum in opozitie, este ca o revansa pentru infrangerea umilitoare de la alegerile din 2002, cand candidatul propus de ei a fost surclasat de Le Pen.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.