Saddam Hussein a fost spanzurat

Saddam Hussein a fost spanzurat

0 263

Fostul presedinte irakian Saddam Hussein, condamnat la moarte pentru executia a 148 de siiti din Dujail ?n anii `80, a fost spanzurat sambata la Bagdad, ?ntr-o sala a unei cazarmi de informatii militare din Khadamiyah, cartier la nord de Bagdad si majoritar siit.


Executia a avut loc cu trei minute inainte de ora 6 (5, ora Romaniei) dupa cum au transmis posturile de televiziune arabe Al-Hurrah si Al-Arabiya.


Spanzurarea fostului presedinte s-a facut ?chiar in debutul Sarbatorii Sacrificiului, Eid al-Adha. Acest lucru este considerat de catre lumea araba ca nefast. De fapt majoritatea tarilor arabe fie au pastrat tacerea asupra evenimentului, fie au condmandat gestul executarii lui Saddam.


Arabia Saudita si-a exprimat surpriza si ingrijorarea ca urmare a faptului ca fostul lider irakian a fost spanzurat in prima zi a sarbatorii musulmane Eid al-Adha. Libia a declarat trei zile de doliu, Iordania si-a exprimat speranta ca nu vor exista urmari negative.


Europa s-a declarat impotriva pedepsei cu moartea, desi au fost tari, printre care si Marea Britanie care au declarat ca respecta decizia guvernului de la Bagdad.


Nici americanii nu au mai fost atat de euforici ca in momentul capturarii fostului dictator irakian.


Spanzurarea lui Saddam Hussein este o etapa importanta pentru democratia irakiana, considera presedintele american George Bush. El a recunoscut insa ca acest act de justitie nu va opri valul de violente din Irak.


Singurii care si-au manifestat bucuria privind executia au fost siitii irakieni, care au iesit pe strazi pentru a-si manifesta bucuria.


Caseta video completa, care prezinta executia prin spanzurare a lui Saddam Hussein, este deja disponibila si pe internet, informeaza AFP. Filmul are o durata de 2 minute si 38 de secunde dar este de calitate mai slaba, fiind, dupa toate probabilitatile filmata cu un telefon mobil.


Nu se stie exact ce se va intampla cu trupul lui Saddam Hussein. Exista varianta ca el sa fie trimis familiei sau sa fie ingropat intr-un mormant anonim.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.