S-au încheiat lucrările proiectului de modernizare a drumului interjudeţean Covasna – Braşov

S-au încheiat lucrările proiectului de modernizare a drumului interjudeţean Covasna – Braşov

0 43

Consiliul Judeţean Braşov a finalizat implementarea tuturor proiectelor finanţate cu fonduri europene accesate în perioada 2014-2020, odată cu încheierea lucrărilor din cadrul obiectivului investiţional „Modernizare drum interjudețean Covasna – Brașov, care face legătura între drumul național DN 12 și drumul național DN 13 – format din DJ 131 km 0+000–7+856 și DJ 131B km 0+000–12+978”.

Finanțarea modernizării acestui drum a fost asigurată de Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, Prioritatea de investiţii 6.1 – „Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare și terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale”.

Valoarea totală actualizată a contractului de finanţare este de 116.906.925,99 lei, din care cheltuielile totale eligibile sunt de 115.549.648,95 lei.

Vineri, 24 mai, în localitatea Augustin, la podul peste Olt situat pe DJ 131B la km 12+125, refăcut integral în cadrul acestui proiect, s-au desfăşurat procedurile de recepție la încheierea lucrărilor de modernizare totală a celor două tronsoane de drumuri județene, cu o lungime însumată de 20,83 km.

Adrian-Ioan Veştea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a participat la acest eveniment nu doar în calitate de oficial guvernamental, cât mai ales ca bun cunoscător al proiectului, având în vedere că l-a coordonat în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean încă din faza de scriere a cererii de finanţare şi până anul trecut, când deja lucrările erau bună măsură încheiate.

Un scurt istoric al proiectului

În 6 februarie 2018, pe vechiul pod de la Augustin, la granița județelor Brașov și Covasna, preşedinţii celor două consilii judeţene semnau alături directorul general al ADR Centru contractele de finanţare pentru modernizarea traseului interjudețean Brașov-Covasna, care unește DN 13 cu DN 12 prin Măieruș, ocolind munții Baraolt și Bodoc, cu revenire la cursul superior al Oltului, în comuna Malnaș.

Astfel, pe lângă finanțarea reabilitării celor două segmente din DJ 131 şi DJ 131B din judeţul Braşov, pe traseul DN 13 – Măieruș – Apața – Ormeniș – Augustin – limită județ Braşov, a fost finanţată şi modernizarea tronsonului din DJ 122 Baraolt – Biborțeni – Malnaș – DN 12, obiectiv implementat de Consiliul Judeţean Covasna. Cererile de finanţare au fost elaborare în colaborare de cele două administraţii, corelând interesele de dezvoltare ale județelor vecine Covasna și Brașov.

Tronsoanele modernizate asigură o conectivitate mai bună a oraşului Baraolt şi a zonei Valea Zălanului din judeţul Covasna, cu principalele artere rutiere din sud-estul Transilvaniei, respectiv DN 12 (Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Gheorgheni – Toplița) și DN 13 (Brașov – Rupea – Sighişoara – Târgu Mureș) şi, în egală măsură, o conexiune directă şi modernă a comunităţilor din partea nordică a judeţului Braşov cu localităţile din judeţele învecinate Covasna şi Harghita.

În 21 iulie 2020 a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor

Valoarea totală a contractului de execuţie la finalizarea lucrărilor este de 130.249.170,03 lei.

Date tehnice relevante:

Suprafaţa carosabilului modernizat: 134.418,37 mp

Suprafaţa trotuarelor şi acceselor: 16.437,6 mp

Poduri modernizate: 3

Staţii de transport în comun: 4

Parcări modernizate: 1

Amenajare intersecţie giratorie: 1

Podeţe: 50

Lucrări de siguranţă rutieră: 18.715,14 metri

Marcaje longitudinale: 48,77 km

Marcaje transversale: 665,54 metri

Indicatoare rutiere montate: 728 buc.

Această zi este încă o dovadă a faptului că noi, la Consiliul Judeţean Braşov, nu doar vorbim, ci în primul rând facem! Toate proiectele începute în 2017, odată cu scrierea şi depunerea cererilor de finanţare, sunt finalizate. Avem în momentul de faţă peste 100 de km de drumuri judeţene modernizate din cei aproximativ 650 de km de drumuri judeţene pe care le administrăm. A fost un proiect care a presupus lucrări complexe şi mă bucur că am reuşit să-l finalizăm în cele mai bune condiţii. Lucrările de reabilitare şi modernizare a celor două segmente rutiere, respectiv 7,856 de km din drumul judeţean DJ 131 şi 12,978 de km din drumul judeţean DJ 131B, aduc beneficii însemnate locuitorilor din cele patru comune braşovene, dar şi cetăţenilor din judeţul Covasna. Practic, prin implementarea proiectului legăm două judeţe, asigurăm condiţii optime de circulaţie rutieră şi deschidem zona spre investiţii”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Constantin Todorică Şerban.

La rândul său, ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, a evidenţiat faptul că la Consiliul Judeţean Braşov implicarea în atragerea de fonduri investiţionale a fost constantă şi totală. „Consiliul Judeţean Braşov a reuşit să obţină fonduri pentru investiţii din diverse surse de finanţare, fie că vorbim de bani europeni cu ajutorul cărora au fost implementat proiecte în toate zonele judeţului Braşov, sau de fonduri din bugetele naţionale, pe programele PNDL I şi II şi «Anghel Saligny». Legat de acest proiect încheiat astăzi îmi aduc aminte cu plăcere de momentul semnării contractului de finanţare, alături de domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna. Prin acest proiect dovedim că cele două administraţii au fost în măsură să se aşeze la aceeaşi masă şi să gândească o strategie care să aducă dezvoltare ambelor judeţe. Îi felicit pe colegii de la Consiliul Judeţean Braşov pentru perseverenţa de care au dat dovadă şi pentru reuşita de astăzi care le răsplăteşte eforturile din ultimii ani”, a declarat ministrul Adrian-Ioan Veştea.

Proiectul a fost implementat cu succes prin parteneriatul dintre UAT Judeţul Braşov, UAT Comuna Măieruş, UAT Comuna Apaţa, UAT Comuna Ormeniş şi UAT Comuna Augustin, obiectivele specifice ale proiectului fiind îndeplinite.

* A fost îmbunătățită capacitarea portantă a drumului, fiind asigurate condiții de circulație la nivelul cerinţelor şi normativelor în domeniu.

* A crescut siguranța circulației şi s-a asigurat un confort sporit pentru participanții la trafic.

* A crescut cu aproximativ 22% viteza medie de deplasare pe drumurile județene DJ 131 şi DJ 131B.

* S-au îmbunătăţit condițiile de mediu prin reducerea volumului de praf şi adoptarea unor soluții optime de sisteme rutiere, având ca strat de uzură betonul asfaltic.

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt comunele Măieruș, Apața, Ormeniș și Augustin, prin dezvoltarea infrastructurii de transport rutier și creșterea gradului de accesibilitate și mobilitate a persoanelor și a mărfurilor, un factor determinant pentru susținerea dezvoltării economice a localităților.

Îmbunătățirea condițiilor de infrastructură va genera dezvoltare economică şi creşterea nivelului de viață al locuitorilor, prin atragerea unor noi investiții în zonă. Agenții economici locali și în special cei care își desfășoară activitatea în partea de nord-est a județului Brașov vor avea beneficii imediate în urma implementării acestui obiectiv.

Nu în ultimul rând, prin îmbunătățirea accesului la infrastructura de transport județeană, regională și națională potențialii investitori care vor fi atrași în regiune, iar persoanele care tranzitează zona şi turiștii au posibilitatea să descopere un crâmpei mai cunoscut din judeţul Braşov.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.