S-au împlinit 35 de ani de la sacrificiul suprem al eroului martir...

S-au împlinit 35 de ani de la sacrificiul suprem al eroului martir Liviu Corneliu Babeș

0 32

Astăzi, Brașovul marchează unul dintre cele mai importante momente de luptă împotriva regimului comunist: 35 de ani de la unul dintre cele mai curajoase și triste momente din lupta împotriva regimului dictatorial dinainte de 1989, protestul eroului martir Liviu Corneliu Babeș. El și-a dat foc la baza pârtiei Bradul, în fața câtorva sute de turiști români și străini, după ce, înainte de a se autoincendia, a afișat pe trunchiul unui copac textul „Stop Murder, Auschwitz = Brașov“.

În memoria eroului brașovean, primarul Allen Coliban a dezvelit astăzi, în prezența soției eroului martir, d-na Etelka Babeș, un monument care reprezintă zborul lui Icar. Statuia este o replică, la scară mai mare, a unei opere a artistului, Icar, aceasta fiind aleasă de municipalitate pentru că este cea mai bună reprezentare a năzuinței de libertate a eroului Liviu Corneliu Babeș şi a speranţei unui nou început.

Statuia a fost amplasată într-o zonă circulată, în apropierea bisericii din Poiana Brașov, pentru ca brașovenii și turiștii care ajung în stațiune să îi poată aduce un gând de mulțumire și de recunoștință celui care a ales să se sacrifice pentru ca românii să fie liberi.

,,Este un gest care vine după 35 de ani de la jertfa supremă a lui Liviu Corneliu Babeș. Este o datorie a noastră, a tuturor, în a cinsti această memorie. Mă bucur că anul trecut, când am comemorat 34 de ani, a existat evenimentul de la Centrul Apollonia, unde am putut cu toții să descoperim și latura artistică a lui Liviu Corneliu Babeș. Cred că din toată opera, din toate lucrările, aceasta, Icar, este cea mai grăitoare și simbolică pentru felul în care el și-a trăit viața și a decis să și o încheie. Acest monument este într-o zonă foarte circulată a Poienii Brașov tocmai pentru că avem nevoie de expunere și vizibilitate. Avem nevoie ca toți cei care trec pe aici și toți cei care vin la schi sau la săniuș să își ia un moment și să se gândească ce reprezintă această statuie și să afle mai multe prin placheta pe care o vom amplasa pentru a completa acest monument. Nu vreau să spun mai multe decât că, da, este o datorie pe care am dus-o la îndeplinire. Este important să cinstim memoria lui Liviu Corneliu Babeș în această zi, cu atât mai mult cu cât gestul lui a fost un gest suprem de renunțare la sine și de a da tot ce ai, inclusiv viața, pentru ca noi să fim liberi. Sper să transmitem tuturor un mesaj și să păstrăm un moment în inimile și în mintea noastră la fiecare 2 martie”, a declarat primarul Allen Coliban.

Cine a fost Liviu – Corneliu Babeș?

În 2 martie 1989, brașoveanul Liviu Corneliu Babeș și-a dat foc la baza pârtiei Bradul, în semn de protest față de politica opresivă și inumană a regimului ceaușist. La baza pârtiei, cuprins de flăcări, bărbatul s-a prăbușit, sub privirile celor prezenți, între care și foarte mulți turiști străini, după ce înainte de a se autoincendia a afișat pe trunchiul unui copac textul „Stop Murder, Auschwitz = Brașov“.

„Am auzit un geamăt și un om cuprins de flăcări a apărut din pădure. Nu părea că încearcă să-și stingă cercul de flăcări care îl cuprinsese. Nu spunea un cuvânt, dar aveam impresia ca-i aud sfârâitul părului și al pielii. Durerea sa era cumplită, dar, deși trecuse mai mult de un minut de când îl observasem, nu dădea niciun semn că ar încerca să se salveze. Atunci a apărut cineva cu o pătură și împreună am încercat să-l stingem”, povestea ulterior presei occidentale Douglas Wallace, un turist britanic care a încercat să stingă flăcările care l-au cuprins pe brașovean.

În 2 martie 1989, seara, Liviu Corneliu Babeș murea la Spitalul Județean, din cauza arsurilor grave pe care le suferise. În aceeași seară, la Europa Liberă s-a transmis un anunț scurt care spunea că se pare că un român și-a dat foc pentru a protesta împotriva comunismului.

În aprilie 1989, Occidentul a aflat despre Liviu Corneliu Babeș, prin intermediul ziarului „The Free Romanian“, preluat apoi și de prestigiosul „The Sunday Times“.

În 1997, Liviu Babeș a fost declarat Erou Martir, iar Consiliul Local Brașov l-a declarat post-mortem Cetățean de onoare al Brașovului.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.