Romanule – Romania incotro?

Romanule – Romania incotro?

0 214


Nu cu multi ani in urma un volum de doar 100.000 mc. de ape reziduale cu un bogat continut de cianura a afectat pentru circa 20 de ani unul din principalele cursuri de apa ale? Romaniei – Tisa. 100.000 mc. de apa este un volum de apa ce pare la prima citire impresionant dar raportat la volumul de apa din bazine si lacuri din Romania, el este de ordinul 0,00…%. De asemenea raportat la suprafata el ar ocupa la o adancime utila de doar 2 m a bazinului de decantare, un teren de aproximativ 5 ha., adica tot 0,00….%.


?


Pornind de la aceasta intamplare se pot scrie multe pagini despre capacitatea autoritatilor statului de a impune si de a supraveghea respectarea unor standarde de maxima siguranta; despre echilibre si dezastre ecolologice chiar si despre inundatiile din 2005 (se pare ca anumite balti de peste, fie cu calusii defecti, fie cu proprietari cu inalta protectie) care au inundat cateva sate.


Ne mai gandim a aviza exploatarea aurifera de la Rosia Montana?


Lacomi, inconstienti, corupti, lasi, prosti sau doar batuti de soarta, sau cate putin din toate?


?


Desertificarea Olteniei nu este un film SF si nu mai este de mult o ipoteza stiintifica ci o realitate. Mii de hectare sunt afectate, furtunile de nisip sunt poate o exagerare, nisipurile miscatoare, stiri pentru cresterea audientei. Dar nisipul din fantani, din ochi, din case, din curti si din sufletul oltenilor este o realitate de zi cu zi.


Se vorbeste de multe mii de hectare defrisate de-a lungul timpului ca fiind cauza aparitiei si extinderii fenomenului. Bine bine, dar cate mii de hectare s-au plantat in ultimii cinci ani (intrebare frecventa la inceputul anilor ’90 si care cuprinde ambele famiglii politice ce au guvernat dupa decembrie ’89).


Se spune despre olteni, ca taie si apoi numara, e timpul sa se opresca din taiat, sa sara peste numaratoare, sa-si aprinda paie in cap (conform unui stravechi obicei al locului) si sa CEARA la „domnie”m sau


Mai bine sa impuna clasei politice un program corespunzator si nu un program electoral.


?


Despre Delta Dunarii, din an in PASTI, citim cate un reportaj cu stuf, pescari, pasari in care reporterul se lafaie in voie si absolut natural in cuvinte: mirific, taram de basm, locuri de poveste, paradisul pasarilor …pamant binecuvantat de Dumnezeu.


Din pacate mult mai des citim si auzim despre jaful funciar din Delta, despre braconajul imens la peste si in special la sturion, despre vanatul care decimeaza fauna, de amenajari ilegale dar mai ales improprii.


Romania sfideaza UNESCO si chiar ONU?


Distrugerea Deltei Dunarii a devenit ?politica de stat?


?


Predica unii in pustiu:


Un hectar de conifere retine 10.000 t. de apa,


Bucurestiul are de trei ori mai putine parcuri …,


Alunecarile de teren sunt strans legate de defrisari etc. etc.


Si totusi se defriseaza in continuare.


Se vorbeste: despre incalzirea globala ca e, ca nu e, ca daca e va afecta mai mult


Romania decat Olanda, ca Facaieni-ul a intrat in istorie cu prima tornada, ca…


Si totusi… defrisam!


Cum ar trebui sa fii ca sa legiferezi „tai un pom dupa ce ai pus doi puieti (indiferent cine esti)”!


Sa fii nebun daca te astepti ca puterea politica sa interzica exportul de lemn brut sau putin prelucrat,


Sa fii utopic daca speri ca se va corela volumul de masa lemnoasa taiat, doar cu necesarul de lemne de foc si capacitatea de prelucrare a industriei romanesti,


Sa fii …


?


Citesti, asculti, vezi (la tv.) si in final privesti nauc in jur.


Romania de cine dar mai ales de ce anume sa-si lege sperantele?


De clasa politica ? NU!


Nu are timp de Romania sau de romani. Clasa politica e ocupata cu faultarea interna, cu fentatul partenerului, cu ascultatul aplaudacilor si cu cadorisirea baietilor destepti.


De societatea civila ? NU!


Sunt (doar uni?) ocupati sa-si consume osciorul primit, altii asteapta (alegerile viitoare) sa le vina randul la os si restul nu se aud, nu se aduna, nu… Nu exista?


De Biserica ? NU?


E prea putin! Si …Biserica este prea preocupata sa-si coafeze prestatia din timpul comunismului,? prea ocupata sa-si mentina si sa-si protejeze vechii lideri, ocupata cu mai vechi sau mai noi dispute inutile si aproape ca nu s-a bagat de seama ca in BISERICA? nu se mai aude doar cuvantul Domnului. S-a spart gheata, iara acum se aude si cuvantul … Homo Politicus.


?


Romanule – Romania incotro?


Derutat, romanul aflat intre Bursa de cereale de la Braila (!!!) pana la nisipurile miscatoare ale Olteniei, intre codrul „frate cu romanul” si „Varf golas de Romania” ( o noua forma de relief ce va intra in manualul de geografie precum Facaieni in istoria meteorologiei romanesti), intre „muntii nostrii aur poarta” pana la raurile cu un bogat „continut de cianura”, romanul aproape numai spera sau …emigreaza!


Romanul naucit, se mai leaga de o speranta sau de o naluca (?) si se intreaba – oare Academia Romana de ce tace? De ce tace ?


O voce atat de autorizata si atat de putin atarnatoare de puterea politica (multumita marilor donatii facute de romani cu stare de-a lungul timpului), de ce nu spune nimic?


Din pacate, contrar asteptarilor si pozitiei, nu de putine ori ei, nemuritorii, sunt chiar servili cu vremelnica? putere politica.


?


Romanul nauc, lasand deoparte un proverb despre cum „te mananca sfintii pana ajungi la Dumnezeu „ (si fiindca tocmai am devenit mai? buni, mai credinciosi, mai umili acum dupa „saptamana luminata”) spera, ca nu inutil, micii sau marii sefi de state, isi incheie discursurile de oriunde din lumea asta cu o urare indreptata catre cei ce i-au ales si ceea ce reprezinta. ?


…Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!??


?


Ion Ghe. Cumpana


??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.