Români sunt în această situație: creștini de formă, moralitate creștină palidă…

Români sunt în această situație: creștini de formă, moralitate creștină palidă…

0 170

O explicție și o predicție Intelectualii mereu au fost f.f.f. puțini (intelectual fiind acela care ia poziție publică față de chestiuni semnificative …vezi sensul asociat scrisorii publice a lui Émile Zola) desprinși din cei circa 5-15% care constituiau populația cu studii superioare (în ultimii 100 de ani…).
Deci mereu masele, inițial analfabete și azi analfabete funcțional (și științific), au dominat numeric Statul, căruia recent i s-a asociat națiunea.
STATUL funcționează prin exercitarea guvernării dacă există o coeziune, o forță centripetă exprimată prin limbă ori/și prin religie, mai recent prin valori sau ideal/obiective comune (ex: liberté, égalité, fraternité).
Intelectualii pot mobiliza câțiva cetățeni pentru idealuri (dacă știu carte…!).
Masele pot fi atrase doar prin valori izvorâte din religiozitate; dacă acestea sunt analfabete religios* avem o slabă coeziune și mobilizare a l orîntrucât nu asimilează mesaje intelectualiste, dar nici pe cele religioase tocmai datorită analfabetismului religios…
Deci aceste mase NU sunt guvernabile: ori învață carte, ori învață religia ortodoxă (cu examen de confirmare ca la catolici – Examinations of Conscience )…
Să ne aducem aminte că democrația este un mecanism de auto-guvernare participativă care a fost al unei minorități ateniene.
Când democrația a devenit instrument de guvernare bazat pe reprezentare a apărut demagogia.
Și când, recent, a fost implicaă toată populația prin vot universal a dat posibilitatea maselor să facă alegeri… greșite, acestea fiind autodistructive dacă prostia și analfabetismul (funcțional) domină.
De la regii filosofi sau filosofii regi se ajunge la regii idioți sau idioții regi (guvernanți).
Social media și internetul dă azi conștiință de sine idioților, care prin votul universal pot cârmui statele democratice… vezi alegerea lui Trump, vezi Brexit-ul, vezi suveranismul lui Victor Orban…
La noi urmează… AUR !

*Majoritatea celor 84% dintre români care se declară … religioși sunt… analfabeți religios:
– nu înțeleg creștinismul, ortodoxia,
– confundă religia cu misticismul, superstiția cu canoanele și
– înlocuiesc sacrul cu… profanul !!!

Românii înlocuiesc ortodoxia cu misticismul, teologia cu tradiția/cutumele înrădăcinate: forma evlaviei icoanelor (iconolatrie) înlocuiește fondul smereniei și iubirii: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău. Aceasta este marea și întâia poruncă. Iar a doua, la fel ca și prima: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”.
Câți au azi ambele forme ale iubirii?
Creștinismul este o religie scrisă, întemeiată pe texte și cărți sacre.
Prin urmare… necunoașterea și neînțelegerea textului și spiritului creștin (adică starea de analfabetism religios) permite înlocuirea acestora cu…. legende/mituri/cosmogonii scornite sau povestite după ureche, crezând că gesturile (crucea!..) sau vorbele (Doamne-ajută!…) care le imită pe cele creștin ortodoxe canonice duc la același rezultat ca în cazul unui creștin ortodox adevarat.
70-80% dintre români sunt în această situație: creștini de formă, moralitate creștină palidă…

Autor: Dan Ioan Popp
Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.