Robin Hood-ul Prigojin & „Legiunea străină” Grupul Wagner!

Robin Hood-ul Prigojin & „Legiunea străină” Grupul Wagner!

0 110

Politica, ca și războiul, este 50% teatru. Desigur, Putin este extrem de popular, la fel ca și Prigojin. Ambii au stil. Colonelul Dmitry Utkin, un ofițer GRU- Spetsnaz este considerat a fi fondat grupul Wagner. Indicativul lui de apel în armată era Wagner și nu era prea fotogenic. Nu ai vrea să-l prezinți mamei și tatălui.
Wagner a fost creat pentru a fi undeva între Legiunea Străină Franceză și CIA. Așadar Wagner nu este nici alb, nici negru, el există într-o zonă gri. Wagner avea nevoie de „oameni duri”, evident, dar nu chiar atât de duri ca prietenul nostru Dmitry Utkin.
Despre Prigojin se spune că este un povestitor fermecător, vesel, deloc personajul morocănos, oarecum brutal și adesea furios pe care îl sugerează imaginile din mass-media occidentală.
Evgheni a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că a jefuit apartamente de lux cu prietenii săi. Pentru publicul rus, Prigojin este mai mult un Robin Hood decât un „om dur”. Și la 20 de ani nu ești un profesionist în nimic. Cu toate acestea, în închisoare, Prigojin a trebuit să se încadreze într-o comunitate condusă de profesioniști adevărați cu un cod strict, atent supravegheați.
Prigojin poate fi venal, la urma urmei este un om de afaceri dar sub conducerea lui, Grupul Wagner este o fiară foarte diferită decât era atunci când a construit-o Utkin pentru că Prigojin proiectează o anumită umanitate.
Putin nu are cum să nu fi fost implicat în alegerea lui Prigojin. Tipul în tricou, cu siguranță seamănă cu el.
Putin cred că a ales un om de afaceri și nu un soldat pentru a fi „fațada” grupului, cineva pe care îl cunoștea de ani de zile. Putin a recomandat legalizarea completă a lui Wagner pentru ca grupul să-și păstreze în continuare un grad de independență față de armata obișnuită.
Prigojin avea nevoie de o identitate corporatistă (știți cum e cu întreprinzătorii „liberi ”, aceeași acoperire pe care o alege crima organizată din Rusia și din țările occidentale).
Wagner a devenit persoană juridică, compania lui Prigojin. Numai că Wagner este din categoria consumabilelor, așa spune GRU.
Wagneriții îndeplinesc rolul canadienilor și australienilor în Primul și al Doilea Război Mondial, trupe de asalt. Ei sunt victimele și se pare că asta începe să-l deranjeze pe Prigojin.
Te-ai angajat să vinzi hot dog în Donbas ? Pe lângă conversație, trebuie să faci un pic de spectacol. Cu Wagner, Prigojin face doar spectacol ?
Prigojin este loial oamenilor săi. În mod clar și ei îi sunt loiali. Ei știu cu toții că GRU îi consideră „consumabile”. Dar Prigojin nu se află în lanțul de comandă militar și nu poate lua decizii ca să-i protejeze pe oamenii săi.
Este ca o familie, mama și tata sunt FSB și GRU, Wagneriții sunt copiii.
Fiecare familie are propria ei disfuncționalitate. Dacă Prigojin a fost cândva racolat de KGB, el este încă KGB, chiar dacă KGB nu mai există. De aceea, Prigojin poate fi tare, foarte tare.
În urmă cu câteva zile, Prigojin a lansat un videoclip nebun, în care, pe fundalul a zeci de soldați Wagner morți, îi înjură pe toți șefii din înaltul comandament militar rus. Prigojin se plânge într-un fel că acest lucru nu ar fi fost permis niciodată în Occident. Orișicât, în Occident, disidența unuia ca Prigojin, îl ducea imediat la închisoare. V-o spune Chelsea Manning sau Snowden sau Julian Assange.
Totuși nu se va întâmpla nimic în cadrul forțelor armate ruse (aici intrînd și Wagner) care să nu fie comandat de Statul Major de la Moscova. Cu toate acestea, civilul Prigojin nu este subordonat Statului Major.
Comandanții militari Wagner sunt, dar nu Prigojin. El este șeful civil, condus de serviciile ruse de informații. GRU nu și-ar permite să-i transmită lui Prigojin monologul din piesa sa de teatru, prin care îi înjură pe șefii ministerului Apărării. Textul trebuie să vină din altă parte, probabil pe filiera FSB, ceea ce înseamnă mai pe șleau: Putin, cel care de două decenii încerarcă să scuture și să modernizeze armata rusă.
În mod clar, conținutul emoțional al izbucnirilor lui Prigojin se adresează atât Rusiei, cât și Occidentului.
Dar Occidentul le interpretează diferit. Pentru MSM, se potrivește șabloanelor pe care le-a furnizat : Rusia, dezorganizată, rămasă fără muniție, o rebeliune în rândul combatanților, prăbușire morală accelerată. Mai ales partea „fără muniție”.
Realitatea este că Prigojin avea nevoie de mai multă muniție pentru a ucide un număr mai mare de ucraineni. Și pentru asta trebuie să-ți motivezi inamicul să trimită în continuare trupe, chiar dacă acestea sunt anihilate aproape imediat ce intră în luptă.
Prin urmare, ar trebui să-ți provoci în mod constant adversarul. Aceasta este ceea ce Prigojin a făcut tot timpul. Mai târziu, când a existat pericolul ca Ucraina să abandoneze Bahmutul, Prigojin și-a schimbat tactica și a început să plângă nu numai despre lipsa de muniție ci și de generalii ruși.
Așa se face că Prigojin se plânge de muniție și de faptul că trupele ruse nu-și protejează flancurile. Și a doua zi, pe 12 mai, forțele Wagner avansează fulgerător mai departe, 1.725 de bărbați ucraineni fiind uciși, cea mai mare rată a victimelor militare a Kievului.
Deci Prigojin este un Mad Max al Rusiei. Poate că GRU nu-l place cu adevărat. Dacă ne amintim, și poliția l-a urât pe Max, dar a mers pe mâna lui, pentru că nebunia lui a dat rezultate.
Una dintre funcțiile primare ale KGB-ului a fost întotdeauna ceea ce se numește ”maskirovka” în rusă, care înseamnă înșelăciune, sau mai corect „direcționare greșită”. Adică crearea iluziei, pusă în serviciul înșelăciunii. Prigojin a marcat mai multe goluri. În mod evident, păcălirea NATO este una. Convingându-i pe ucraineni să trimită în continuare mai mulți oameni pentru a-i ucide.
Câți ?
200.000, 300.000 ?
Motivul pentru care Ucraina nu a lansat o ofensivă majoră este că a picat în capcana de a irosi resursele în locuri precum Bakhmut și prin urmare, armata ucrainiană este măcinată în „ofensive de imitație”, care de obicei n-au niciun rezultat sau au un succes tactic minor dar cu prețul pierderii multor militari.
Prigojin mai are un alt obiectiv : să atragă atenția bărbaților care pot fi folosiți ca sprijin suplimentar.
El îi face eroi legitimând grupul Wagner, ca o castă a învingătorilor. Dar despre asta în alt material.

Autor: Vasilescu V.
Sursa: IonCoja.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.