Riscul de tuberculoza dublu pentru fumatori

Riscul de tuberculoza dublu pentru fumatori

0 199

Persoanele care fumeaza prezinta un risc de doua ori mai mare de a se imbolnavi de tuberculoza, comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodata, potrivit rezultatelor unui studiu realizat in Taiwan.
Studiul a fost realizat pe aproape 18.000 de persoane din Taiwan, pe o perioada de trei ani.
„Am descoperit ca riscul de tuberculoza este de doua ori mai mare pentru fumatori, comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodata”, scrie Hsien-Ho Lin, cercetator la Brigham and Women’s Hospital din Boston.
Una din trei persoane din lume este infectata cu bacteria tuberculozei, dar in 90% dintre cazuri infectia ramane in stare latenta. Doar 10% dintre cei infectati dezvolta boala, la un moment dat pe parcursul vietii, din cauza unui sistem imunitar scazut. De exemplu, multe persoane infectate cu virusul HIV se imbolnavesc si mor din cauza tuberculozei.
Dintre cei 17.699 de participanti la studiu, 3.893 erau fumatori activi, 552, persoane care renuntasera la fumat, iar 13.254, persoane care nu fumasera niciodata. La sfarsitul celor trei ani de studiu, au fost descoperite 57 de cazuri noi de tuberculoza activa.
Dupa eliminarea unor factori precum sexul, varsta, venitul pe gospodarie, locul unde era situata locuinta, statutul marital, consumul de alcool si locul de munca al participantilor, studiul a aratat ca persoanele care fumeaza prezinta un risc crescut de a se imbolnavi de tuberculoza.
„Pe baza analizei noastre, am stabilit ca 17% dintre subiectii care s-au imbolnavit de tuberculoza erau fumatori”, mai arata studiul.
„Tinand cont de rezultatele noastre si ale altor studii, institutiile abilitate si personalul medical ar trebui sa ia in considerare interzicerea fumatului in cazurile de tuberculoza”, sunt de parere cercetatorii.
Tuberculoza este, in continuare, cauza principala de deces la nivel mondial. Astfel, in 2007 au fost raportate 9,3 milioane de noi cazuri de infectie si 1,8 milioane de decese provocate de aceasta boala.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.