Proteste pentru gestul lui Viktor Orban, care a purtat un fular cu...

Proteste pentru gestul lui Viktor Orban, care a purtat un fular cu harta Ungariei

1 606

Un singur partid a protestat fata de gestul premierului maghiar, VictorOrban – SOS ROMÂNIA (vezi aici protestoul lor)
La nivel oficial Victor Orban a iritat tarile invecinate cu ideea de a promova o hartă a Ungariei de pe vremea când deținea teritorii care aparțin acum României, Austriei, Slovaciei, Croației, Serbiei și Ucrainei.

Ministerul român de Externe i-a transmis ambasadorului ungar la București că orice manifestare revizionistă contrazice realitățile actuale și atmosfera de deschidere din dialogul bilateral.

Un mesaj asemănător a emis și Kievul: Ucraina cere scuze din partea Ungariei, iar ministrul de externe Kuleba spune că promovarea ideilor revizioniste nu contribuie la dezvoltarea relațiilor bilaterale și nici nu respectă principiile politicii europene.

Ministerul de Externe al Austriei afirmă că o scurtă privire asupra hărților istorice confirmă bănuielile inițiale potrivit cărora Regatul Ungariei a încetat să mai existe de vreo sută de ani. Un purtător de cuvânt a spus ironic că Viena își va informa vecinii ungari despre această evoluție cu prima ocazie. Fără să se refere direct la controversa iscată, premierul ungar a spus că fotbalul nu înseamnă politică.

Într-o postare pe Facebook, Viktor Orban afirmă că echipa Ungariei aparține ungurilor oriunde ar trăi. BBC notează că de ani de zile Viktor Orban este criticat în Europa pentru limitarea libertății presei, a drepturilor minorităților și a organizațiilor societăților civile, precum și pentru prietenia sa de lungă durată cu președintele rus, Vladimir Putin. Premierul ungar a fost acuzat că subminează valorile fundamentale ale Uniunii Europene, în timp ce el acuză Bruxelles-ul de abuz de putere.” (HDR)

Sursa: RRA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.