Proiectul asigurării independenței energetice pentru consumul public a ajuns la faza autorizației...

Proiectul asigurării independenței energetice pentru consumul public a ajuns la faza autorizației de construire

0 112

Primăria Brașov continuă programul de transformare a orașului în capitala verde a României investind în soluții prietenoase cu mediul, cu ajutorul finanțărilor nerambursabile. Astfel, după ce la începutul lunii martie Municipalitatea a semnat contractul de finanțare nerambursabilă, în valoare de 40 de milioane de lei,  pentru amenajarea unui parc de producție energie din surse regenerabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, acum Municipalitatea este în faza de obținere a Autorizației de construire. Astăzi Comisia de Circulație și-a dat avizul pentru acest proiect, acesta fiind unul dintre ultimele avize necesare pentru finalizarea documentației necesare obținerii autorizației de construire pentru realizarea unei instalații de producere a energiei electrice din surse solare (centrală bazată pe panouri fotovoltaice) de 20.00 MW.

,,Brașovul a fost primul oraș care și-a asumat o țintă ambițioasă: aceea ca, până în 2030, va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% și va atinge neutralitatea climatică până în 2050. Pentru a realiza aceste obiective, continuăm să implementăm o serie de soluții care ne aduc mai aproape de ele. Dacă vorbim de mobilitatea verde, de soluții de producere a energiei regenerabile, de investiții în protejarea mediului, toate au același scop: o viață de calitate pentru brașoveni, într-un mediu curat și sănătos. Unul dintre proiectele importante este acela de a asigura independența energetică pentru tot ceea ce înseamnă consum public, folosind surse regenerabile. Suntem foarte aproape să obținem autorizația de construire, astăzi am primit și avizul comisiei de circulație, după care vom putea trece la etapa de realizare a parcului fotovoltaic de la Stupini. Brașovul este, inclusiv la nivel european, unul dintre pionierii în ceea ce privește independența energetică pentru consumul public, folosind surse regenerabile, devenind model de bună practică pentru autorități locale din vestul Europei”, a precizat primarul Allen Coliban.

Punerea în funcțiune a acestui parc fotovoltaic va acoperi aproximativ 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii și licee, 16 școlii gimnaziale, 29 grădinițe, 8 creșe, instituțiile de cultură, primăria și serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele și punctele termice, piețele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).

La acestea se adaugă și programul municipalității de dotare a 27 de unități de învățământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanțare.

Cumulând cele două proiecte, la care se adaugă unitățile de învățământ dotate deja cu astfel de panouri, Municipalitatea va putea asigura peste 90% din necesarul de consum din surse proprii, regenerabile, ceea ce va însemna o contribuție importantă la reducerea poluării, dar și a costurilor cu energia electrică.

Detalii tehnice

Centrala fotovoltaică va avea o putere electrică instalată de 20.00 MWp în curent continuu, la nivelul panourilor fotovoltaice, și de 18.00 MW în curent alternativ, la nivelul invertoarelor. Centrala va fi formată dintr-un număr de 30770 de panouri fotovoltaice, cu puterea electrică de vârf (Pp) de 650 Wp, montate pe structură fixă. De asemenea, pentru realizarea investiției, vor mai fi folosite 120 invertoare solare ON GRID, trifazate, de putere 150 kW, 3 echipamente Data Manager și 1 echipament Energy Meter.

Ca urmare a realizării investiției, se va înregistra o scădere anuală medie estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră de 21.002 echivalent tone CO2 în primul an de operare a investiției. Astfel, de la emisii cu efect de seră de 23.408,18 t. CO2 se ajunge la 2.406,18 t. CO2.

Valoarea investiției este de 108.491.898,40 lei, inclusiv TVA, din care 45% din cheltuielile eligibile reprezintă finanțare nerambursabilă, iar 55% cofinanțarea din partea municipalității. La acestea se adaugă și cheltuielile neeligibile, care reprezintă 17% din valoarea totală a proiectului.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.