Proiectul aeroportului – Prima jumatate a visului

Proiectul aeroportului – Prima jumatate a visului

0 288

Aeroportul International Brasov-Ghimbav este un aeroport in prezent in constructie, in Ghimbav, langã Brasov, Romania pe langã care va trece viitoarea autostradã A3. Proiectul si planul au costat aproximativ 70 de milioane de euro. Pe 15 Aprilie 2008 a fost inauguratã inceperea lucrãrilor la aeroport de cãtre Intelcan Canada, firma care se ocupã de constructia aeroportului Data finalizãrii proiectului este planificatã in 2010…am citat de pe Wikipedia…care sustine ca avem si finantarea si mai avem doar un an pana la finalizare dar…

Proiectul aeroportului – Prima jumatate a visului de care de noua ani se tot vorbeste n-a demarat cu-adevarat. Unii se lauda cu ideea, altii cu munca la proiect, altii si-au facut campanie electorala pe aceasta investitie majora. Din 2007 pana si varianta de ocolire a brasovului avea patru benzi de circulatie si se spunea ca va traversa localitatile Brasov, Sacele, Harman, Sanpetru, Ghimbav si Codlea, si ca …In partea de vest a Brasovului, varianta urmeaza un traseu aproximativ cu DN1 Brasov – Sibiu si este prevazut un ultim nod rutier din cele patru de pe traseul variantei ocolitoare care face legatura cu autostrada Transilvania si viitorul aeroport Brasov – Ghimbav, explica in mai 2008 ministrul liberal al transporturilor – Ludovic Orban. ”Cea mai remarcabila investitie din zona a luat startul erau titlurile de o schioapa in ziarele locale.
“Brasoveanul Ludovic Orban” cel ce a reusit sa deblocheze proiectul initiat de presedintele Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu, s-a angajat ca va sustine proiectul construirii aeroportului de la Brasov, precizand ca, in momentul in care se va ajunge la o cuantificare a fondurilor care sunt necesare din partea Guvernului, acestea vor fi acordate.. Cu acest prilej, seful Guvernului (n.n. Tariceanu) a tinut sa remarce faptul ca sunt foarte putine judete capabile precum Brasovul, sa initieze un proiect de o asemenea anvergura…. Potrivit conducerii Intelcan, care se va ocupa de construirea si administrarea aeroportului, pana la efectuarea primelor zboruri vor trece, din momentul inceperii lucrarilor de constructii, aproximativ 30 de luni, insa premierul e de parere ca acesta ar putea fi realizat intr-un an”.
– Presedintele companiei canadiene Intelcan Technosystems Inc, Ronald Weissberger – firma care a pretins ca va asigura finantarea – a declarat in 2008 ca “banci din Elvetia, Austria si Portugalia sunt deja dispuse sa acorde credite pentru constructia aeroportului; de asemenea a sustinut si faptul ca capacitatile aeroportului vor fi marite in timp, ca Aeroportul International Brasov-Ghimbav va fi mai mare decat aeroporturile din Timisoara si Constanta.
– In aprilie 2008 cu mare zarva s-a pus chiar piatra de temelie iar Aristotel Cancescu a declarat : „Din 15 aprilie aeroportul Brasovului va deveni si o certitudine faptica, nu doar scriptica”sustinand ca aeroportul brasovean nu este asteptat doar de localnici ci si de europeni. Deoarece obiectivul se afla deja pe harta de transport a Europei, cu toate ca proiectul exista doar pe hartie. Cancescu a declarat ca includerea aeroportului in sistemul aerian european, e o dovada vie ca ca aeroportul e asteptat nu doar de brasoveni, ci si de intreaga Europa. Santierul a fost inaugurat in prezenta ministrului Ludovic Orban

Pe langa taierea panglicii inaugurale a santierului de la aeroport, un moment inedit al festivitatii de marti l-a constituit ingroparea unei „Capsule a timpului”, un tub care continea documentele prin care cele cinci autoritati publice mentionate si-au dat acordul pentru asocierea in vederea construirii aeroportului, alaturi de un act care atesta punerea pietrei de temelie a aeroportului, act semnat de toti cei implicati in proiect.
– Viitorul aeroport suscita deja interesul companiilor aeriene: Carpatair, Myair, Acvila, Austrian Airlines, Lufthansa si ELAL si-au manifestat interesul expres pentru a opera pe viitorul aeroport. De asemenea, Intelcan a avut discutii preliminare cu Wizair si Blue Jet. Mai sunt discutii cu Ryanair, Spanair, Martinair, Air Swiss, KLM, Turkish Airlines, Tarom sau Malev.
„Am avut multa corespondenta cu Austrian Airline, Malev si Wizair. Sa nu uitam ca pana acum noi n-am facut deloc marketing si promovare pentru aeroport, deoarece n-am stiut cand o sa se deschida. Pana acum, companiile aeriene au aflat in special din presa ca in curand se va construi un aeroport la Brasov si ne-au contactat, exprimandu-si interesul pentru a opera pe el. Unele companii ne-au dat scrisori de intentie, altele vor sa intre in contract cu Intelcan, deci interesul e mare. Noi speram sa avem din start cam 12 companii de aviatie care o sa lanseze curse de pe aeroportul Brasov – Ghimbav”, a mentionat Ronald Weissberger. Se preconizeaza initierea unor zboruri de la Brasov la Budapesta, Munchen, Bergamo, Istanbul, Tel Aviv, precum si curse interne la Timisoara, Oradea sau Iasi. Vor fi curse aeriene desfasurate pe o raza de 1.500 km. In primul an de exploatare, Intelcan estimeaza ca traficul pe aeroportul Brasov – Ghimbav va ajunge la un sfert de milion de pasageri. Pe aeroport vor putea ateriza aeronave de toate tipurile, mai putin Airbus A 380, care are nevoie de terminal special si o pista mai lunga”…declara Ronald Weissberger.

– A fost chiar inclus in reteaua agentiilor TEN-T (reteaua europeana de transporturi – feroviar, aerian, maritim), agentie europeana ce gestioneaza fondurile pentru infrastructura de transport a UE.
„Se poate ca aeroportul brasovean sa primeasca finantare din fonduri europene, ba mai mult, prin includerea acestui aeroport in reteaua TEN-T si infrastructura care deserveste aeroportul va fi trecuta in reteaua europeana, adica in harta de transport european… Eu cred ca aeroportul se va face, pentru ca este trecut si in documentul de tip memorandum din guvern, alaturi de toate aeroporturile, si e trecut pe harta“, preciza responsabilul proiectului, secretarul de stat in cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea. (nn. Da dar aceste fonduri implica exagerat de multa transparenta si mai trebuiau sa fie si solicitate!!)

– Demersurile pentru realizarea finantarii investitiei au fost facute de ambii parteneri: S.C. INTELCAN TECHNOSYSTEMS INC. Otawa-Canada si Consiliul Judetean Brasov. Primul demers in acest sens s-a desfasurat in toamna anului 2007 cand la Brasov au fost prezente mai multe banci din Europa si Canada, investitori privati precum Bahman Jahonshahi – director executiv EMG Finance si consilier financiar al Intelcan. Cu acest prilej s-a desfasurat un seminar extrem de reusit care a cuprins in special, prezentarea proiectului, Studiul de fezabilitate, Planul de afaceri, amplasamentul si o prima prezentare in 3D a viitorului aeroport.
– Potrivit lui Iancu Vespasian Augustin, presedintele Comisiei speciale a CJ pentru realizarea aeroportului, erau la acea data „…in negociere doua linii diferite de finantare, cu oferte ferme primite de la banci. Acum specialistii de la Intelcan si din CJ Brasov analizeaza si optimizeaza variantele, astfel incat fie ca se va lucra cu o singura banca, fie cu un consortiu. Se incearca obtinerea unor conditii cat mai bune pentru finantare. In primul rand se are in vedere ca in integralitate costurile finantarii sa fie cat mai rezonabile. In ce priveste situatia la zi, consilierul judetean ne-a declarat: „Suntem angrenati pe mai multe „fronturi.” In perioada urmatoare se va definitiva proiectul pentru imprejmuire. Vom da drumul la viabilizari si practic, odata cu iesirea din iarna, vom porni realizarea aeroportului”, a promis seful comisiei pentru aeroport..
Aeroportul avea chiar si un nume : „Iosif Silimon” cel de care s-au legat contributii importante la dezvoltarea aviatiei romanesti: „Este vorba de zeci de planoare proiectate de Iosif Silimon. Si tot lui i se datoreaza productia de elicoptere de la IAR Ghimbav. In 1972, datorita implicarii sale uzina a preluat licenta elicopterelor Alouette, iar in 1974 a obtinut licenta unui elicopter greu, cel mai modern din lume la acea data – IAR 330A Puma. Acesta ar fi trebuit asimilat aproape in totalitate, doar ca, din pacate, politica de la acea vreme nu a mai permis acest lucru”….”Dupa ani in care conducerea administratiei judetene a incercat zadarnic sa colaboreze cu diverse firme ce pareau dornice pana la un punct sa construiasca un aeroport la Ghimbav, ”in sfarsit proiectul a ajuns in linie dreapta. Meritul ii apartine deopotriva presedintelui Aristotel Cancescu…, cel care a stiut sa mentina relatia cu investitorul canadian Intelcan in momentele in care proiectul parea compromis din cauze birocratice, dar si echipei desemnate sa se ocupe de toate demersurile premergatoare demararii lucrarilor, coordonata de Iancu Vespasian.”….(suna comunist rau de tot) dar era campanie electorala din 2008, cand accentul se punea pe faptul ca existenta aeroportul va determina un boom in dezvoltarea judetului Brasov din punct de vedere economic si turistic. Aceasta investitie va genera locuri de munca, ii va determina pe marii investitori straini sa se gandeasca la Brasov ca la un loc propice pentru afacerile lor si va aduce turisti in zona montana. Printr-un asemenea proiect, dorinta presedintelui CJ Aristotel Cancescu ca judetul Brasov sa devina primul judet turistic al Romaniei are toate sansele sa devina realitate: „Avem potentialul sa aducem anual doua milioane de turisti in judetul Brasov. O vom face cu siguranta din momentul in care va functiona aeroportul”.

Finantarea – Cealalta jumatate a cosmarului brasovenilor…
Presedintele Consiliului Judetean – Aristotel Cancescu, a accentuat faptul ca inaugurarea din aprilie 2008 s-a facut in momentul in care toate obstacolele birocratice au fost depasite. El a reamintit un fapt trist, dar adevarat, care acum este trecut cu vederea de catre reprezentantii PD-L, acela ca proiectul aeroportului a fost sabotat de Ministerul Transporturilor in toata perioada in care la conducerea lui s-a aflat democratul Radu Berceanu care „ a declarat transant, chiar la Brasov, ca un aeroport nu se justifica”. In momentul in care Guvernul Tariceanu a acordat Consiliului Judetean cele 200 de hectare pentru aeroport, problema era pentru noi rezolvata pe jumatate.
Cealalta jumatate am considerat-o rezolvata atunci cand Ronald Weissberger a clarificat chestiunea finantarii proiectului. Din momentul acela am stiut cu certitudine ca vom avea aeroport la Brasov”, a spus Aristotel Cancescu.
………………………………………………………………………………………………………………………………………
„Am inceput demersuri privind desfiintarea unui drum judetean care traverseaza aeroportul in treimea de nord-est. In aceasta luna vom porni licitatia pentru studiul de fezabilitate si proiectul tehnic. Sunt bani prevazuti in buget pentru modificarea traseului acestui drum si probabil ca intr-o luna si jumatate, in procedura de urgenta, vom avea realizate conditiile pentru inchiderea drumului si construirea altuia. Va fi o artera care va porni din drumul ce leaga Ghimbavul de IAR si care va ocoli aeroportul, traversand axul lui pe la sud-vest, urmand un traseu paralel cu aeroportul si legandu-se de traseul vechi al drumului in zona de nord-est” explica minutios presedintele comisiei Iancu Vespasian.
“In privinta constructiilor de pe Amplasament, se impune de urgenta demolarea stanii – gospodariei situate pe locul viitoarei piste a aeroportului, alcatuita din constructie (S+P+M) casa fermier, doua saivane, platforma betonata, drum, teren agricol si pasune. Pentru aceasta, trebuie mai intai ca proprietarului sa i se ofere un teren la schimb si sa i se construiasca o gospodarie similara, lucrare pentru care s-au alocat deja fonduri. Suntem in discutii si in proceduri pentru mutarea stanei, prin realizarea unui schimb de teren. Consiliul Judetean are deja o propunere de amplasament pentru proprietar si studiem posibilitatea obtinerii unui teren in intravilanul localitatii Ghimbav, pentru a putea muta si casa”, a mai spus Iancu Vespasian extrem de convingator, desi nu-si facea campanie electorala.
Numai ca a fost totusi o campanie electorala iar PNL desi a supralicitat, n-a prea castigat alegerile si nici guvernarea.
A revenit in schimb Radu Berceanu si astfel dupa un meci dur in Camera Deputatilor, intr-o batalie pe fata s-a ajuns la un aeroport mai mic, guvernamental!!

S-a derezolvat aeroportul!?
Hotararea prin care a fost aprobata asocierea municipiului Brasov cu SC IAR SA Ghimbav si Aeroclubul Romaniei in vederea constituirii SC Aerodromul Iosif Silimon SRL a fost luata in iunie 2009. Aerodromul se va construi pe terenul societatii IAR Ghimbav si va fi destinat exclusiv avioanelor de mici dimensiuni. Practic aerodromul va fi amplsat langa viitorul aeroport Brasov-Ghimbav. Cei trei actionari si-au impartit cele 1.000 de actiuni astfel: municipiul Brasov 51%, IAR 44%, iar Aeroclubul Romaniei 5%. De acum se asteapta finantarea promisa de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu iar Primaria Brasov va executa lucrarile utilitare din zona necesare investitiei. Aerodromul „Iosif Silimon” va fi de dimensiuni mai mici decat cel pe care vrea sa il va construi Consiliul Judetean Gluma proasta sau nu, in sfarsit se rezolvase si finantarea.

Numai ca realitatea este cea prezentata in articolul “AEROPORTUL BRASOV SI AFACEREA SIBIU”, adica cine VREA cu adevarat, pana la urma si POATE.
„Afacerea Sibiu”, trecuta in ghilimele, nu are deloc vreo conotatie peiorativa. Dimpotriva, includerea orasului transilvan drept Capitala Europeanaa culturii in 2007 ainsemnat un extraordinar business, intoate planurile. Iata cateva date, culese dintr-un Raport ce mi-a cazut intamplator in mana, zilele trecute.

In primul rand surprinde numarul de vizitatori record, care a depasit anul trecut un milion de turisti, fapt ce a dus la triplarea (!) incasarilor pentru proprietarii de hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele, pub-uri, magazine de suveniruri, librarii etc. Dupa principiul verificat ca turistul este mai larg la punga cand e in vacanta, oamenii de afaceri sibieni din industria turismului (caci la Sibiu este o industrie!) au majorat preturile, anul trecut, cu circa 30%. Absolu firesc.

Sibiul un reper!
Se vorbeste cu satisfactie de un grad de ocupare hoteliera de peste 80% pe tot parcursul anului, iar in lunile de varf acesta fiind chiar de 100%. La o asemenea cerere, firesc, si tarifele au crescut cu 30-50%.
Dar si societati comerciale sau firme, implicate colateral in turism, au fost propulsate pozitiv, peste 50% dintre acestea raportand cresteri de activitate care au generat aproximativ 10.000 de noi locuri de munca. O estimare generala a cifrei globale de afaceri in 2007 include doar la incasari un nivel de circa 275 milioane de euro!
Cei mai multi bani i-au adus Sibiului cei aproape 300.000 de turisti straini care au vizitate orasul si care au cheltuit, in medie, 130 de euro pe zi, media cazarilor pe turist fiind de cinci nopti. Dar si turistii romani au petrecut macar doua nopti in hoteluri (in general, mai ieftine), dar si asa tot au cheltuit zilnic cam 50 de euro depersoana!
Iata un scurt bilant pentru care orice edil, om politic ori responsabil al comunitatii locale, nu poate decat sa-si frece mainile de satisfactie.
Dar ce treaba are aeroportul in aceasta ecuatie?

Ei bine, principala poarta turistica de intrare in Sibiu a fost chiar vechea aerogara, modernizata la standarde europene inca de anul trecut, ce a putut prelua aproape 80% din traficul turistic al Capitalei Europene!

Sa-mi fie iertat un posibil patriotism local, dar cred ca Brasovul poate oricand pune la dispozitie o oferta turistica superioara Sibiului, din toate punctele de vedere… Mai lipseste sa gasim „chichirezul”. El exista, de la o natura extrem de generoasa pana la exceptionala traditie turistica a zonei… pentru care cu siguranta daca stim si mai ales daca vrem sa gasim, exista oferta de finantare chiar si pe timp de criza!

Mai putin Aeroportul!!
Astfel, problema Aeroportului brasovean se releva cu atat mai stringenta in conditiile cand… chiar si ultra necesara Autostrada Campina-Predeal (Brasov) a devenit precum idealul comunist de odinioara: cu cat ne… apropiam de el, cu atat se departa! Iar cum in fruntea tarii avem un „jucator” cu o chelie la fel de stralucitoare ca si a lui Lenin, tare ma tem ca nici pe Tariceanu (altfel, cu destul par pe crestet!) nu l-au impins interesele spre frumosul municipiu, propus de Titulescu a fi Capitala Romaniei Mari.

Asa ca toata „corvoada” construirii Aeroportului international Brasov -Ghimbav ramane tot pe umerii edililor locali, intre care, cel putin cativa au depus eforturi exceptionale sa materializeze acest vis.

Post scriptum.
M-a surprins placut vizita Patriarhului Daniel, in Nordul Moldovei, unde Preafericirea Sa afost ani buni Mitropolit. Ei bine, intre preocuparile lumesti pe care nu s-a sfiit sa le afiseze a fost si implicarea sa publica in propunerea de schimbare a denumirii Aeroportului Suceava (Salcia), in Aeroportul Suceava-Botosani, motivand, pe buna dreptate, ca fiind la distanta apropiata de Botosani, noua denumire ar lamuri explicit turistul (strain sau roman) ca poate apela lesnicios la deplasarea cu avionul deopotriva pentru capitalele celor doua judete. In context, si cheltuielile de modernizare ar fi mai lesnicioase.

Ce-ar fi, oare, daca Preafericitul Daniel ar fi invitat, sa zicem, de dl. Aristotel Cancescu sa viziteze Muzeul primei scoli romanesti (tot a pus banul Consiliul Judetean pentru reparatii) si in discutia despre investitiile ce urmeaza a fi declansate acolo, ar fi abordata asa, mai pe ocolite, si…problema Aeroportului brasovean? Zic si eu…”
D.D. Rujan
……………………………………………….

– Poate ca dl. D.D. Rujan are dreptate ca ar cam fi nevoie de vreo slujba bisericeasca, cu parastas si coliva. Pentru ca dupa jocul de-a alba neagra cu finantarea (din mutitudinea de oferte externe se pare ca Intelcan a ajuns la varianta creditarii Consiliului Judetean), paranoia lui Berceanu si concluziile lui Udrea si Ridzi, sosite in vizita la Brasov, totul a devenit extrem de incetosat. Campania negativa din presa locala si nationala, in defavoarea aeroportului, a fost contracarata de sustinatorii proiectului, care au cautat solutii. S-au gasit trei surse externe de finantare privata, surse puse pe tava, presedintelui CJ. Nimeni nu stie inca motivul pentru care, desi ofertele au existat in ultimele sase luni, presedintele CJ – Aristotel Cancescu, a decis sa ceara un credit de 15 milioane de euro cu garantie guvernamentala ? Poate ne va explica domnia sa, cu atat mai mult cu cat in aceasta saptamana chiar a anuntat ca va semna in acest sens un contract cu BCR.

Dar acest contract, daca va fi, este doar inceputul. Cu siguranta nu va exista alta finantare guvernamentala.

Brasovul nu este nici Timisoara din sfera lui Falca a lui Basescu, nu este nici Clujul de bastina al lui Boc, nici Craiova lui Berceanu si nici macar Bacaul sau Constanta lui Mazare.
Noi brasovenii nu avem sustinere in acest guvern si n-am avut nici in altele. Si atunci cine, de unde si mai ales cand, va scoate diferenta de 85 milioane de euro? Pentru ca dupa 5 ani, pierdem si terenul dat prin ordonanta atat de disputata in Parlament, de teama de afaceri imobiliare liberale. Poate ca asa cum au trecut doi ani vor trece si ceilalti si toata lumea va da vina pe criza economica.
Poate ca acest gen de afaceri musai trebuia sa ramana in acest mandat sub fransiza PD-L, sau e doar neputinta reala a celor care au doar forta sa taie panglici?

Horia D. R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.