Problema posibilei origini comune a doua etnii-maghiarii şi secuii din România-reprezintă si...

Problema posibilei origini comune a doua etnii-maghiarii şi secuii din România-reprezintă si azi o sursă de controverse(II)

Din punct de vedere religios, istoricii unguri recunosc că secuii au fost – in proportie covarsitoare – romano-catolici. În timp,datorita unei permanente presiuni maghiare, ei au adoptat cultul reformat, specific populaţiei maghiare.Doar astfel  jumătate din populaţia secuiască este, înca, reformată.
Ceangăii din Moldova au rămas, însă, romano-catolici în cea mai mare mare parte. Referindu-ne la deosebirile clare intre secui si unguri sa retinem ca multa vreme ei au avut steag şi imn propriu si – chiar uniţi de o istorie comună, – secuii se diferenţiază de maghiari printr-o serie definitorie de elemente de identitate culturală proprie. Diferenţele culturale dintre secui şi maghiari se materializează si azi  printr-o cultura popularaspecifica si un folclor propriu , ba chiar utilizeaza o scriere runica, specifică doar secuilorLa ultimul recensământ, cel din 2011, numărul maghiarilor declaraţi în România a fost de 1.227.623. Nu se cunoaşte însă cifra exactă, oficială, a secuilor., dar se apreciaza a fi cam 40% din numarul celor recenzati ca unguri!
 Secuii sunt renumiţi din cele mai vechi perioade pentru aptitudinile lor artistice de cioplitori, realizând porţi înalte, specifice ( inclusiv maramuresenilor!), porţi pe care se regăsesc motive ornamentale cu rădăcini în cultura soarelui, întâlnită şi la incaşi“, precizează pof.Benedek. Legat, oarecum, de aceste aptitudini de cioplitori,iar la secui se remarcă şi stâlpii de hotar, obiecte cu rol simbolic comemorativ şi cultural. Nu în ultimul rând, secuii au propriul steag şi propriul imn, despre care profesorul Benedek spune că evocă istoria poporului secuiesc, fiind, în acelaşi timp, şi un fel de rugăciune: „Un pumn de secui se macină ca stânca/ În marea luptelor dintre popoare/ Valurile ei ne acoperă de o sută de ori/ Nu lăsa Pamintul nostru să piară, Doamne!“, sună prima strofă , potrivit profesorului de istorie citat.
Si  diferenţe de port,sunt evidente! Potrivit istoricului, diferenţele dintre portul tradiţional secuiesc şi cel maghiar se pot vedea cel mai bine din analiza hainelor purtate în zilele de sărbătoare de membrii comunităţii de secui din localitatea clujeană Sic, unde există o mica „enclavă“ secuiască în inima Transilvaniei.„Sic-anii sunt un exemplu între diferenţele culturale dintre maghiari şi secui. Bărbaţii umblă cu un clop de paie nu foarte înalt, făcut de meşteşugari locali, şi poartă o cămaşă albă şi o vestă de un albastru foarte deschis, pe care nu îl prea întâlnim la maghiari. Femeile folosesc numai alb, roşu şi negru: fuste scurte, până la genunchi, şi creţe, negre cu picăţele roşii, cămaşă albă şi un cojocel negru. Obligatorii sunt mărgelele, negre pentru femeile mai în vârstă şi roşii pentru cele mai tinere, dar şi baticul. Ca diferenţă, maghiarii nu folosesc acelea foarte deschise; folosesc, în schimb, verdele, explică si istoricul E.Musca.
   Desigur, istoricii maghiari incearca sa atribuie secuilor o origine hunica…tocmai pentru a impinge  inceputurile lor alaturi de cele maghiare in timpul lui Attila.Cand nici ungurii nu erau… tocmai huni.Si aceasta ascendenta este clamata iar pentru a convinge ca inceputurile maghiare…in Ardeal au radacini(!?) in vremea legendara a lui Attila,Adevarul lor insa e fals… Dar e adevarat ca maghiarii, ca ramura fino-ugrica pe Volga au venit in contact atit cu hunii ,cat si cu alte popoare turcice… Asta insa nu-i face pe ei huni ; si nici pe secui, care nu erau acolo, deoarece ei vin spre Europa abia pe la anul 900 si  vin ca fino-ugrici!Adevarat,..secuii au un vechi cantec al lor…dar abia dupa 1990 „codosii culturali” ai UDMR l-au  preschimbat cica in imn!. Steagul de azi indiscutabil este o inventie recenta!!  Domnilor, rade Lumeaba chiar heraldic vorbind este  gresit..Apoi s-au facut diverse teste si masuratori pe craniu etc.la multe populatii locale secuiesti, si concluzia este clara; exista si o descendenta slava, cumana…
.Genetic, secuii sunt mai apropiati de romanii din proximitatea lor istorica imediata , decat de maghiarii din Ungaria…  Un test european cunoscut devoaleaza ca grație selecției  intre neamuri apropiate, cei mai colerici și răzbelnici intre secui, se pare că or însămânțat mai multe mândre valahe?! OK, dar Important este ce spun si secuii despre ei înşişi ,ce spun miturile lor fondatoare… Unul dintre cele mai apropiate porneşte de la fii lui Attile…  Genetic, mă refer la N1C1 grupul uralo-finic, atât în România , cât şi în Ungaria, unde gena fino-ugrică reprezintă doar 0.5%. În Finlanda grupul genetic N1C1 uralo-finic reprezintă 61.5% ! Deci nici o legatura…
   Pana acum un sfert de secol, unguri nu acordau prea mare importanta secuilor ,Ei au devenit importanti in politica nationalista maghiara a lui Orban  Viktor si prin faptul ca exista o populatie preponderenta in trei judete din Transilvania . Adica prin secuii si cu ajutorul lor, se poate cere autonomia teritoriala !,Astfel secuii au devenit o unealta de manipulare in mana guvernului ungar si a lui Orban in special !   Se poate observa ca secuii , de-a lungul secolelor, s-au luptat cu maghiarii , sasii şi austriecii, dar nu prea si impotriva românilor.,majoritari in Ardeal!
Pelerinajul anual de la Şumuleu este tocmai o comemorare a pedepsirii „pilduitoare” a secuilor si a luptei acestora cu armatele austro-maghiare. Pe de alta parte, când s-au implinit 500 de ani de la uciderea , prin torturi groaznice , a nobilului secuian Gyorgy Dozsa, liderul legendar al razboiului tzaranesc din Ardeal impotriva asupriri ungaro-austriece , tocmai partidul etnic UDMR si asociatiile maghiarimii din Transilvania care nu au comemorat teribilul eveniment.ba chiar l-au ignorat ostentativ ,Dar pentru secui  acesta – prin tragismul sau,- n-a fost uitat niciodata de catre poporul secuiesc!Revenind la recensămintele din 2002 si din 2011 atunci doar câteva sute de persoane s-au mai declarat secui., deoarece rubrica despre etnia secuiasca,disparuse din formulare !! Aceasta înseamnă că procesul asimilării lor de către maghiari era socotit aproape complet terminat. 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.