Privatizari pentru spioni sau subminarea economiei nationale…

Privatizari pentru spioni sau subminarea economiei nationale…

0 327

?Dosarul „Stantchev” se ingroasa cu acuzatii de tentativa de subminare a economiei nationale, pe langa infractiunile de spionaj si tradare. In documentele procurorilor apar personaje noi, care au fost sau vor fi audiate ca martori sau invinuiti. Surse judiciare sustin ca intre cei care vor fi audiati ca martori ar figura si fostul ministru al Economiei din timpul guvernarii PSD, Dan Ioan Popescu.


Instanta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca astazi prelungirea mandatelor de arestare preventiva pentru Vadim Benyatov, Stamen Stantchev (consultanti internationali, acuzati de spionaj) si pentru demnitarii Dorinel Mucea si Mihai Donciu (acuzati de tradare). Au aparut probe noi: declaratiile unor martori si invinuiti, note informative si convorbiri telefonice declasificate de SRI, precum si probe descifrate din hard-discurile calculatoarelor sechestrate de la Ministerele Economiei si Comertului si cel al Comunicatiilor.


?


Ministrii acuzati de tradare


?


Procurorii au extins cercetarile in cazul Vadim Benyatov. El este acuzat, pe langa spionaj, si de tentativa de subminare a economiei nationale. Concret, procurorii sustin in referatul lor ca Benyatov ar fi folosit Ministerul Economiei, Oficiul Participatiilor Statului pentru Privatizare in Industrie (OPSPI) si SC Nuclearelectrica SA pentru a favoriza grupul „Marco”, care, cu sprijinul conducerii ministerului, ar fi achizitionat energie la pret mult mai mic fata de pretul pietei. De asemenea, procurorii sustin ca reteaua coordonata de Stantchev si Benyatov „a cules, procesat, transmis date, documente si informatii din domeniul industriei de aparare si din sectorul energetic catalogate ca infrastructuri strategice de baza a economiei nationale”. Acest lucru ar fi fost posibil datorita sprijinului de care Stantchev si Benyatov s-au bucurat din partea ex-ministrului Economiei, Codrut Seres, si a ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy, ambii fiind acuzati de tradare. Seres a fost pus deja sub invinuire, iar pentru Nagy procurorii asteapta avizul comisiei speciale din cadrul institutiei prezidentiale, aviz fara de care ministrii in exercitiu nu pot fi anchetati penal.


?


Nagy ar fi servit informatii pe tava


?


Din probe ar rezulta ca ministrul Comunicatiilor Zsolt Nagy, care avea acces la informatii clasificate, le-a dat spionilor notele SRI. De asemenea, Nagy le-ar fi spus ca le sunt interceptate convorbirile telefonice. Centrala de interceptari a SRI este legata de sistemul national de comunicatii, coordonat de Nagy, astfel ca ministrul Comunicatiilor, la randul sau, putea afla daca prietenii sai, spionii Stantchev si Benyatov, sunt ascultati de SRI. Gura targului sustine ca nu va scapa de audieri nici fostul ministru PSD al Economiei, Dan Ioan Popescu, pe vremea caruia au fost privatizate SN Petrom si alte trei importante active din domeniul energiei. S-ar parea ca Stamen Stantchev ar fi fost implicat si in aceste privatizari.


?


Seres la ordinele lui Stancev


?


Majoritatea martorilor audiati pana acum au recunoscut colaborarea cu Benyatov si Stantchev. Spre exemplu, Liviu Luca, presedintele PAS Petrom, „a aratat ca ii cunoaste pe inculpatii Benyatov si Stantchev, afirmand ca ultimul i-a spus ca ar avea trecere la ministrul Seres, in contextul declansarii demersurilor pentru elaborarea proiectului normativ privind procentul de 8%; Stantchev a fost persoana care i-a propus colaborarea cu CSFB (Credit Suisse First Boston – n. red.) pentru finantarea achizitiilor Petrom, context cu care a incheiat cu aceasta institutie bancara o relatie contractuala… Din convorbirile dintre spion si ministrul in cauza, interceptate de catre SRI, rezulta ca Stantchev ii dadea ordine lui Seres sa sustina in sedintele de guvern ordonanta de preluare a celor 8% din actiunile Petrom de catre grupul de interese reprezentat de Liviu Luca.


?


Martorii au iesit la rampa


?


Martorul Aurel Cazacu, director general al Directiei Industria de Aparare din cadrul MEC, le-a dat procurorilor informatii despre privatizarea SC Romaero SA si SC Avioane Craiova SA, societati despre care Stantchev si Benyatov aveau stocate informatii, descoperite de catre procurori in timpul perchezitiilor. Declaratii complete au mai dat martorii Alexe Alexandru (director in cadrul MEC), Ionel Vulcan (director Romaero), Mihai Catuneanu (sef OPSPI) Roxana Iacob, sefa de cabinet a ex-ministrului Seres. Din afara structurilor guvernamentale au fost audiati Gabor Kerekes (vicepresedintele UDMR, care ar fi implicat in sustinerea grupului infractional), Mirica Dumitrescu, directorul grupului JETRAN International (interesat, prin Stantchev, de Romaero si Avioane Craiova), Tamas Meyer, director Petrom-OMV Romania, care a sustinut ca a dat bonuri de benzina pentru MEC. Wolgang Ruttenstorfer (director general al OMV si presedinte al CA Petrom), audiat si el de catre procurori, a declarat ca il cunoaste pe Stantchev, cu care a incheiat in Austria un contract de consultanta.


Pana la termenul de ieri, procurorii au insistat mai ales asupra informatiilor si documentelor primite de „spioni” despre societatile de stat Electrica Sud Muntenia, Hidroelectrica, Complexul energetic Turceni, scoase la privatizare. Seres va fi primul dintre ministrii care vor fi audiati de catre procurori. In scandalul privatizarilor pentru spioni au fost puse oficial sub invinuire noua persoane, dintre care patru se afla in arest preventiv.


?


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.