Prin UE, doar cu buletinul

Prin UE, doar cu buletinul

0 331

Miercuri, Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta care nu poate decat sa-i bucure pe romani. Aceasta ordonanta modifica Legea 248 privind regimul liberei circulatii astfel incat, de la 1 ianuarie 2007, romanii vor putea trece frontiera si intra pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene doar cu cartea de identitate.


Vestea a fost data de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a aratat ca, pana in prezent, au adoptat Directiva 38/ 2004 a Consiliului Europei si Parlamentului European, care permite libera circulatie a cetatenilor din statele UE doar cu buletinul, Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania si Ungaria.


In toate aceste tari, cetatenii romani vor putea intra fie cu buletinul, fie cu pasaportul personal, dupa cum vor dori, a precizat ministrul Blaga. El a aratat ca autoritatile poarta tratative cu Belgia si Slovacia si exista sanse ca si in aceste tari sa fie permis accesul doar cu cartea de identitate.


In schimb, autoritatile din Cehia si Cipru nu au acceptat aceasta prevedere. Prin urmare, in aceste doua tari, cetatenii romani, ca si cei ai statelor UE aflati intr-o situatie asemanatoare, vor trebui sa prezinte tot pasaportul, deoarece autoritatile cehe si cipriote au solicitat existenta unui cod de bare pe cartile de identitate.


Autoritatile de la Bucuresti poarta negocieri si cu Suedia, care solicita ca in cartea de identitate sa fie specificata nationalitatea. Vasile Blaga a precizat ca doar persoanelor cu cetatenie romana le este eliberata cartea de identitate si si-a exprimat speranta ca autoritatile suedeze vor fi lamurite in aceasta privinta si vor permite accesul romanilor in aceasta tara doar cu buletinul.


Vasile Blaga a facut apel la cetatenii romani sa foloseasca de la 1 ianuarie culoarele din aeroporturi si vama pe care scrie „EU” (European Union – engl.) si sunt destinate cetatenilor statelor din Uniunea Europeana.


Cu toate acestea, romanii care au interdictie de intrare in vreo tara membra a spatiului Schengen nu vor putea patrunde in acest spatiu in ciuda acestor noi reglementari.


Noul act normativ poate fi aplicat doar in cazul detinatorilor de carti de identitate, astfel incat cetatenii care detin buletine vechi vor trebui sa isi ridice cartile de identitate de la autoritatile competente pentru a putea beneficia, de la 1 ianuarie, de aceasta noua prevedere.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.