Prin UE, cu un card european de asigurari sociale de sanatate in...

Prin UE, cu un card european de asigurari sociale de sanatate in buzunar

0 329

Una din principalele realizari ale Uniunii Europene este libera circulatie in toate tarile membre ale UE. Dupa aderare, romanii vor putea beneficia, in cazul in care calatoresc temporar intr-un stat UE, de Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate. Dar, pentru acest lucru este nevoie de un sistem functional in acest domeniu. Iar, in timp ce toate tarile membre UE au deja sistemul functional, Sistemul de Asigurari Sociale de Sanatate din Romania este in urma in ceea ce priveste implementarea cardului.


Pentru a putea profita de libertatea de circulatie, cetatenii au nevoie de o decontare simpla a cheltuielilor pentru eventualele ingrijiri medicale primite in strainatate. De aceea, UE a hotarat sa lanseze un card care sa dovedeasca faptul ca posesorul este asigurat in tara de origine si, in consecinta, poate primi ingrijiri medicale in UE.


Cardul european confera asiguratului dreptul de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene in aceleasi conditii ca pentru cetatenii statului respectiv.


Cetatenii UE care sunt asigurati printr-un sistem de securitate sociala statutar intr-una dintre tarile UE au dreptul sa detina un astfel de card.


?


Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (European Health Insurance Card – EHIC) a inceput sa fie implementat in 2004 si, de la 1 ianuarie 2006 este eliberat si recunoscut in toate tarile membre ale UE, dar si Islanda, Lichtenstein, Norvegia si Elvetia. Conform legislatiei comunitare, la data aderarii si romanii vor putea solicita Casei de Asigurari de Sanatate teritoriale un astfel de card. Teoretic, insa.


Caci numai teoretic EHIC va fi introdus in Romania de la 1 ianuarie 2007. In principiu, de la 1 ianuarie 2007, autoritatile romane competente trebuie sa emita EHIC sau certificatul de inlocuire a acestuia persoanelor asigurate care calatoresc intr-un alt stat membru al Zonei Economice Europene (EEA) sau in Elvetia. Si, totodata, prestatorii de servicii de sanatate din Romania trebuie sa accepte EHIC atunci cand este prezentat de persoane asigurate in alt stat membru al EEA sau Elvetia si sa ii trateze la fel ca pe cetatenii romani.


Insa, deja au existat prea multe amanri din partea CNAS pentru ca sistemul sa devina functional de la 1 ianuarie. De altfel, nici legal acest lucru nu mai este posibil. Caci Legea 95/2006, care reglementeaza introducerea cardului, prevede ca anumite articole din lege (320-329) intra in vigoare abia la sase luni dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.


?


Exista solutii si pentru aceste intarzieri. Legea spune ca, in cazul in care din motive exceptionale, cardul nu este disponibil, sa fie eliberat un certificat provizoriu tip, a carui valabilitate sa nu depaseasca perioada de valabilitate a cardului stabilita de legislatia romana la 6 luni.


?


Din momentul in care va fi disponibil, cardul va fi eliberat de casele teritoriale de asigurari de sanatate, dupa ce departamentul pentru evidenta asiguratilor va verifica faptul ca solicitantul este asigurat si este ‘la zi’ cu plata CAS. Va exista, probabil, o taxa legata de emitere cardului, dar aceasta nu a fost stabilita inca. Va exista si o taxa pentru eliberarea acestui card, care va fi suportata de asigurat, spre deosebire de cardul national de asigurari de sanatate care este gratuit.


?


In acest moment Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala pentru asigurarea de servicii medicale reciproce (ce cuprind inclusiv prestatii de boala si maternitate) cu Republica Ceha si Luxemburg, Marea Britanie, Slovenia. Iar cu altele (Austria, Italia, Portugalia, Spania, Ungaria) negocierile pentru astfel de acorduri sunt in curs de finalizare.


?


Implementarea cardului va fi posibila prin intermediul unui proiect PHARE, care are o valoare de 200.000 de Euro si are ca scop pregatirea implementarii. Una din activitatile proiectului va fi construirea si lansarea unui website destinat atat personalului medical cat si marelui public. De asemenea, vor fi organizate traininguri pentru reprezentantii caselor de asigurari de sanatate teritoriale.


?


Cardul European contine in prezent doar date legate de numele posesorului si calitatea sa de asigurat. Nu este un card electronic. UE prevede o faza viitoare a proiectului, cand EHIC va contine si date electronice despre posesor.


EHIC nu trebuie confundat cu o asigurare completa de calatorie. El nu va acoperi pierderile legate de costuri administrative, furturi sau intarzieri ale mijloacelor de transport.


De altfel, precizeaza expertii de la proiectul PHARE de implementare, „EHIC nu este o asigurare, ci un instrument care atesta ca esti asigurat intr-un sistem de asigurari sociale dintr-un stat UE si ca pe perioada de valabilitate a cardului poti obtine asistenta medicala necesara in cazul sederii temporare intr-un stat UE in aceleasi conditii ca si cetatenii tarii respective”.

Acest card este valabil in cazul oerioadelor temporare de sedere. Pentru perioade mai mari, in iulie a.c., Guvernul a modificat OU 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale UE si Spatiului Economic European, astfel incat cetatenii statelor membre UE, rezidenti in Romania, vor avea posibilitatea sa utilizeze pe teritoriul Romaniei asigurarile de sanatate incheiate in tarile de origine si recunoscute in sistemul romanesc al asigurarilor sociale de sanatate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.