Primarul PSD al Poienii Mărului, Cătălin Perșoiu, îi menține pe poienari fără...

Primarul PSD al Poienii Mărului, Cătălin Perșoiu, îi menține pe poienari fără canalizare

1 81

Probabil cel mai slab primar din județ, cel de la Poiana Mărului, social-democratul Cătălin Perșoiu este ajuns de blestemele poienarilor pentru că-i lasă fără canalizare, deși au contribuit pentru execuția acesteia. Parcă înțepenită într-un timp trecut de acum câteva secole Poiana Mărului este una din cele mai frumoase comune ale județului Brașov. Ceea ce a dăruit natura cu generozitate poienarilor, un peisaj feeric, a fost compensat negativ de un primar leneș și neisprăvit, mai ales când a fost momentul să termine canalizarea, începută cu ani înainte.
În prezent, antreprenorul general de atunci al lucrării de canalizare, Integral Buzău, cu subantreprenorul său Ecototal Sibiu, au abandonat finalizarea lucrărilor, firma buzoiană retrăgându-se, iar cea sibiană intrând în insolvență și renunțând la garanție. Cum a obținut firma buzoiană contractul, în urma cărei licitații, ar fi probabil de competența DNA. Niciun termen de predare n-a fost respectat și nici proiectul inițial.
Inspectoratul de Stat în Construcții a prescris primarului indolent măsuri ce trebuie luate de urgență pentru conservarea lucrării, dar social-democratului surd la rugămințile poienarilor și la bunul simț, va să zică nu-l are, n-a făcut nimic.
Au rezultat infiltrații în traseul conductei de canalizare datorită unor țevi sparte, a unor tronsoane cu defecte, și colmatarea pe anumite porțiuni a canalizării in integrum. Nu s-au etanșeizat căminele de vizitare, iar lucrarea terminată în proporție de 95-96% acum un an și jumătate a rămas neutilizabilă, iar majoritatea poienarilor se duc tot în fundul curții, sau utilizează fosele septice racordate la toaletele locuințelor.

Canalizarea nu a fost finalizată din pricina relei voințe a primarului
Consiliul Local din Poiana Mărului aprobase efectuarea unei inspecții video pe tot traseul canalizării, pentru a identifica zonele cu probleme, dar primarul i-a mințit ca în bâlciul din Obor, spunându-le consilierilor că lucrarea este finalizată, în pofida neconformităților.
Consiliul Local n-a acceptat spălarea rețelei de canalizare din bugetul local, pentru că întâi trebuie stabilită vinovăția primarului în această daravelă urât mirositoare de la Poiana Mărului. Ba chiar și-a dorit să recepționeze ilegal și doar electoral canalizarea neterminată, aspect care ar fi condus la un frumos dosar penal pentru primarul Perșoiu, mult prea ancorat în metehnele fostului primar din Poiana Mărului, Nicolae Codreanu.
Acum nu există altă soluție pentru finalizarea canalizării decât schimbarea primarului și angajarea altei firme printr-un alt contract. Alți bani, altă distracție, bani din buzunarul poienarilor, că doară nu din cel al inadecvatului primar actual. Ce s-a întâmplat cu milionul de euro alocat din bugetul comunei și aprobat de Consiliul Local  pentru finalizarea canalizării iarăși este un mister, ca și destinația ocultă înspre care au fost direcționați banii. Iarăși temă de control pentru Curtea de Conturi și pentru Parchetul Anticorupție.
Banii au fost acum câțiva ani aprobați pentru a compensa întârzierile plăților de la PNDL2 pentru acest obiectiv, iar primarul Cătălin Perșoiu trebuie să răspundă pentru acești bani, deocamdată în fața poienarilor, apoi și în fața altora, competenți să întrebe instituțional despre acest matrapazlâc, neelucidat încă.

Libiu Mateescu  

COMENTARII

  1. La ce le trebuie canalizare? Sa-i puna pe locuitori sa plateasca apa de ploaie ce se aduna de pe versanti?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.