Presedintele Basescu a fost suspendat?

Presedintele Basescu a fost suspendat?

0 197

Dupa ultima hotarare a Parlamentului pare ca Traian Basescu a fost suspendat. Spun pare pentru ca, la fel ca toata lumea si el s-a uitat la dezbaterile din Parlament, televizate cu generozitate pe cateva canale, a vazut ce am vazut si noi ca, de acum inainte ?este un simplu cetatean ca un titlu – presedinte suspendat. Desi a promis ca la cinci minute dupa vot va demisiona, acest lucru nu s-a intamplat, ba mai mult ne-a informat din Piata Universitatii ca este presedinte si in acest week end, pana luni!


Un scurt istoric a evenimentelor asa cum s-au derulat in Parlament


Sedinta a fost deschisa de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Ca un avertisment, el a citit articolul in baza caruia pot fi evacuate persoanele care deranjeaza sedinta.


Dezbaterile privind suspendarea presedintelui, fara sa exageram – civilizate, au inceput cu 30 de minute intarziere fata de ora anuntata initial.
Titus Corlatean, deputat PSD, a citit documentul in baza caruia se cere suspendarea presedintelui. El a aratat ca se pot demonstra consecintele grave ale faptelor presedintelui – crearea unor stari de tensiune intre institutiile statului, scaderea eficientei unor institutii, blocaje institutionale, scaderea increderii cetatenilor in autoritati, conturarea unei imagini externe negative. De o gravitate deosebita este repetarea faptelor sale abuzive, care demonstreaza, in viziunea reprezentantului PSD, o atitudine iremediabila a presedintelui.
Valentin Dinescu, senator,unul din membrii de la Comisia comuna de ancheta ca urmare a propunerii de suspendare din functie, a prezentat cele 19 puncte care impun, in opinia comisiei, suspendarea presedintelui.


Succint ele sunt urmatoarele:


1. Atitudine de partizanat politic in loc de mediator.


2. Deturnarea rezultatelor alegerilor prin numirea unui premier fara consultari cu partidele.


3. Presedintele a intervenit brutal in activitatea Parlamentului.


4. Presedintele a contribuit la crearea unui climat de instabilitate politica.


5. Grave prejudicii aduse institutiilor statului ? numind guvernul „sandrama intrata in moarte clinica”, „aservit unor grupuri de interese” – art. 61 din Constituie.


6. Presedintele a subordonat serviciile de informatii.


7. Presedintele si-a arogat dreptul la initiativa legislativa


8. Subordonarea guvernului


9. A infiintat organisme ad-hoc, paralele cu institutiile existente ? a constituit comunitatea informationala, eludand controlul parlamentar


10. A incalcat ordinea de zi a guvernului si a parlamentului


11. A perturbat activitatea unor ministere.


12. A comandat public procurorilor sa instrumenteze cu prioritate anumite dosare.


13. A afectat independenta justitiei.


14. S-a substituit puterii judecatoresti.


15. A timorat Curtea Constitutionala.


16. A acceptat efectuarea unor interceptari ilegale.


17. Nu a prezentat strategia nationala de aparare a tarii.


18. A favorizat diversi agenti economici.


19. A avut unele initiative personale in planul politicii externe.
???????
Seria discursurilor a fost deschisa de catre PSD cu una din cele mai lungi interventii.


Mircea Geoana –?Parlamentul are datoria de a-l suspenda pe presedinte; „?ncalcarea Constitutiei de catre Traian Basescu este o realitate” si trebuie stabilit cat de grave sunt faptele sefului statului. Curtea Constitutionala nu a avut legal posibilitatea sa aprecieze care au fost prejudiciile aduse Romaniei de atacurile continue timp de mai bine de doi ani si de refuzul presedintelui de a nominaliza un ministru de externe; Curtea nu ar fi avut cum sa isi dea seama nici de prejudiciile denigrarii magistratilor si a justitiei. De asemenea, Curtea nu s-a putut pronunta asupra atacurilor indreptate impotriva Parlamentului Romaniei.
Liderul PSD considera ca sistemul politic din Romania nu mai este actual. „Acum, la ?cheierea tranzitiei si intrarea ?n UE, actualul sistem politic din Romania nu mai face fata, trebuie schimbat. (…) Este momentul sa punem bazele unei noi Romanii, cu o noua Constitutie”, a spus Geoana.
„Noi trebuie sa spunem, prin votul de suspendare, ca interesele tarii au fost afectate. (…) Traian Basescu trebuie suspendat, dar acest lucru nu este un motiv


?


Crin Antonescu – „Traian Basescu este un pericol pentru regimul democratic din Romania, prin faptele sale, prin afirmatiile sale si prin foarte multe lucruri care incep sa iasa la iveala” a sustinut in discursul sau. El a amintit si de acuzatiile aduse de Mircea Geoana presedintelui si SRI, aratand ca de doi ani de zile societatea se imparte cu furie in jurul omului Traian Basescu.


Crin Antonescu, “lectoratul roman nu este o sperietoare”.


L-a acuzat pe Basescu de populism, facand referire la ultima sa aparitie, intr-o biserica. „In biserica nu exista vot, nu exista presedinte ? te gandesti, te rogi, te gandesti ca nu esti chiar atat de minuntat. Robul lui Dumnezeu a tinut o cuvantare si a afirmat ca ori de cate ori are indoieli se va intoarce la popor. Sa intelegem ca va face alegeri ori de cate ori are indoieli? Nu, presedintele se duce in locuri animate”.
El a spus ca parlamentarii nu doresc linistea despre care vorbea Basescu, ci vor normalitate si nu se tem de o campanie electorala, in ideea in care vor fi declansate alegeri prezidentiale anticipate.
„Domnul Basescu ne arunca manusa prezentarii la urne si ne ameninta cu electoratul; cetateanul roman nu este o amenintare, ne vom prezenta in aceasta privinta la urne. Da, suntem pregatiti, il asteptam pe domnul Basescu la urne. Va veni in campania electorala cu o casa in plus si cu un dosar de securitate in minus”, a spus Crin Antonescu.
Vicepresedintele liberal a pus sub semnul intrebarii legitmitatea lui Basescu in raport cu Parlamentul, afirmand ca la Cotroceni procentul de penalitate este de 100%, in timp ce doar cativa deputati si senatori au dosar penal. Antonescu a facut o statistica a voturilor presedintilor post-decembristi, sustinand ca Basescu este cel care a obtinut cel mai mic numar de voturi si, ca atare, are o legitimitate mai mica fata de Ion Iliescu si Emil Constantinescu.
Antonescu a confirmat ca va vota in favoarea suspendarii si a sustinut ca presedintele a facut „eforturi” pentru a ajunge in aceasta situatie si pentru a intra in conflict cu toate institutiile democratice ale statului.
„Sper ca Traian Basescu sa fie suspendat si sper ca odata cu suspendarea sa se incheie tranzitia romaneasca”, a comentat Antonescu, inainte de a intra in sala de sedinte.


Corneliu Vadim Tudor a aratat ca asistam la un eveniment fara precedent in istoria moderna, dar normal pentru tarile democratice. El a mentionat alte trei cazuri de suspendare ? in SUA, Israel si Lituania.
Vadim Tudor a explicat coagularea mai multor partide in sustinerea suspendarii, nu ca un atac impotriva presedintelui, ci ca o sustinere a Constitutiei Romaniei.
Corneliu Vadim Tudor a adaugat la lista de acuzatii ofensa adusa istoriei nationale si demnitatii poporului roman, intrebandu-se cum poate sa conduca tara, de mai bine de un an, fara opozitie.
Liderul PRM l-a caracterizat pe Traian Basescu ca pe un personaj agresiv verbal si chiar fizic, care s-a certat cu toata lumea ? de la partidele politice la proprii sai consilierii. Ironic, Vadim i-a cerut „viitorului presedinte”, Nicolae Vacaroiu, sa il avanseze in grad pe Traian Basescu, in semn de respect fata de contributia sa in slujba structurilor secrete.
Datorita lungimii discursului, care a depasit numarul de minute alocat, l-a facut pe Vadim sa faca apel la timpul parlamentar al PSD, in baza unei intelegeri prealabile cu Mircea Geoana.
Marko Bela,?presedintele UDMR, a aratat ca ar accepta si ideea unui presedinte jucator, care respecta insa regulile jocului, asa cum Traian Basescu nu a mai facut in ultima vreme. „Nu suntem copiii presedintiei” a subliniat liderul minoritatii maghiare, facand aluzie la o declaratie in care Traian Basescu i-a numit „ilegitimi”. Marko Bela si-a incheiat discursul anuntand ca parlamentarii UDMR vor vota secret, dupa propria constiinta.
?Vasile Blaga – indiferent de votul de azi, ultimul cuvant il va avea poporul


„Curtea Constitutionala a aratat clar ca presedintele nu trebuie sa se lase jucat pe degete.” a declarat in discursul care a prezentat pozitia Partidului Democrat.
„Presdintele a incalcat intr-adevar o lege, legea tacerii(…)


Indiferent de votul de astazi, ultimul cuvant il va avea poporul. Si suntem convinsi ca acesta va fi pentru continuarea reformelor.” – a declarat Blaga.
„Este evident ca nu avem de-a face cu o problema de respectare a Constitutiei, este o reglare de conturi care ar trebuie sa se poarte in fata electoratului”, a mentionat Vasile Blaga, care a precizat ca numai alegerile pot da adevarata masura a raporturilor politice.
„Presedintele si Partidul Democrat sunt izolati in mlastina politica si economica in care se afunda Romania”, a mai adaugat liderul democrat.
Acesta a aaugat ca initiatorii suspendarii nu vor decat „sa elimine un adversar care le ameninta scopurile” si ca „suspendarea presedintelui va avea un impact grav asupra imaginii Romaniei in lume”.


?Dan Voiculescu,?Partidul Conservator, a reconfirmat ca va vota pentru suspendarea presedintelui. Discursul lui Voiculescu s-a axat pe caracterizarea activitatii presedintelui, dar mai ales a persoanei Traian Basescu, numindu-l „un maestru al vorbelor bine ticluite”, „fost securist care manipuleaza dosare, care interfereaza cu justitia si procuratura si care a invrajbit Romania”.
El a afirmat ca votul PC este unul politic, care spera sa il trimita pe Basescu in istorie.
Cristian Boureanu, deputatul independen plecat de la PNL, a sustinut ca procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu este o lovitura de stat, deghizata sub mantia democratiei. El ii invita la alegeri anticipate pe cei care vor sa voteze pentru suspendarea presedintelui.
Cristian Radulescu, „Noi ne punem impotriva Curtii Constitutionale” a atras atentia de la PD. El i-a atentionat pe toti cei care isi doresc sa fie presedinti ca astazi se poate crea un precedent care va putea fi folosit pentru santajarea oricarui viitor presedinte. Indiferent cine vine in locul lui Traian Basescu va putea fi amenintat de un grup de interese obscur.
Radu Berceanu, procedura de suspendare a presedintelui din Parlament reprezinta o executie publica. Totul pleaca de la faptul ca presedinte Traian Basescu a facut greseala sa condamne oficial comunismul. In plus, Traian Basescu nu a putut sa se incadreze in parametri constitutionali in limitele in care s-au incadrat ceilalti doi presedinti.???????
Daca Sergiu Andon considera ca domnia lui Traian Basescu nu a fost decat „un lung parastas de gogosi otravite” si noi suntem de acord cu vestitul ziarist, jurist so deputat ca presedintele a declarat, la inceputul mandatului, ca joaca totul pe o singura carte, Constitutia, dar a jucat-o in picioare”,


In incheiere ne alaturam la urarea lui Victor Ponta ?carea incheiat discursul sau cu ?urarea „Sa votati bine!”

P
entru ca seful statului sa fie suspendat era nevoie de 235 de voturi.


Cele 440 de voturi valabil exprimate s-au distribuit astfel:



  • 322 de voturi pentru suspendarea presedintelui;

  • 108 voturi au fost impotriva;

  • 10 parlamentari s-au abtinut.

?


Redactarea si semnarea hotararii a fost facuta imediat dupa comunicarea rezultatului votului.


Hotararea Parlamentului privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu a fost publicata in Monitorul Oficial ai Romaniei la foarte putin timp dupa incheierea sedinte comune a Parlamentului.


?


Horia D. R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.