Premiul Nobel 2008 pentru economie

Premiul Nobel 2008 pentru economie

0 260

Paul Krugman este economistul american caruia i s-a decernat anul acesta, de catre comisia de resort, premiul Nobel pentru economie.
Krugman functioneaza ca profesor si cercetator la Universitatea din Princeton, iar premiul i-a fost acordat pentru cercetarile in legatura cu urmarile globalizarii si citadinizarii excesive.
Paul Krugman s-a facut cunoscut, la varsta de 55 de ani, nu numai prin cercetarile si lucrarile sale, ci si prin critica vehementa adresata lui George W. Bush pentru politica dusa de acesta in general, si pentru politica economica in special – urmarile ei sunt reflectate de criza mondiala actuala, semanand cu cea din 1929.
Analizele economice ale lui Klugman, cunoscute pe mapamond inca din anii ’70, au dus la o mai buna intelegere a globalizarii economice, precum mobilitate si interferenta intre locul de productie, capitalul si si forta de munca. Expertul economist explica, in teoriile sale, de ce anumite produse sunt executate intr-un anumit loc. A depasit, prin ideile sale, teoriile traditionale care vorbesc despre comertul international, aratand noua configuratie economico-geografica.
La rubrica sa din „New York Times” a criticat vehement si constant politica economica a SUA, devenind astfel cunoscut in lumea intreaga.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.