PNL a scos artileria grea a specialiștilor în drept constituțional pentru comasarea...

PNL a scos artileria grea a specialiștilor în drept constituțional pentru comasarea alegerilor

0 71

Liberalii își joacă în aceste zile ultima carte pentru a convinge partenerii de coaliție de necesitatea comasării alegerilor, în speranța că vor suprapune alegerile locale peste cele europarlamentare în iunie, sau peste cele prezidențiale în noiembrie, sau decembrie.
Motivația este foarte pragmatică, pentru că liota de primari liberali realeși se vor fi văzut cu sacii în căruță și nu vor mai fi interesați să susțină candidații europarlamentari ai partidului, sau candidatul liberal la prezidențiale, dacă alegerile respective nu sunt comasate.
Comasarea acestor alegeri ar favoriza, evident, partidele mari cu organizații locale puternice și primari numeroși. Mai ales că la liberali nu domnește disciplina internă de partid ca la PSD. Astfel că, în aceste zile cel mai important specialist în drept constituțional și parlamentar al PNL, liderul deputaților liberali de la Cameră, Gabriel Andronache, a fost chemat să susțină argumentativ și juridic constituționalitatea comasării alegerilor, cu exemple europene ce se vor a fi relevante și determinante:   
„Procedura comasării alegerilor este cât se poate de democratică deoarece a fost și este practicată cu caracter extins la nivelul Uniunii Europene, în țări cu democrație consolidată.
Dovada: comasarea este expusă pe pagina electronică oficială a Parlamentului European care prezintă in extenso această procedură.
Astfel, la alegerile europarlamentare din 2019 zece (10) state UE au avut alegeri comasate europarlamentare cu locale/regionale/prezidențiale sau referendum: Belgia, Germani,a Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, România, Spania.”
a postat Gabriel Andronache pe contul său de socializare.
Deputatul liberal brașovean se referă și la țările UE care vor avea alegeri comasate în 2024:
„În 2024 cel puțin 5 țări UE vor avea alegeri comasate, țări care au stabilit deja acest mod de desfășurare a alegerilor (Belgia, Spania, Malta, Ungaria, Italia), una dintre acestea având trecută în Constituția țării procedura alegerilor comasate.” susține Andronache.
Forfota comasării alegerilor este acută și din cauză că se apropie termenul constituțional final până când Legea Electorală mai poate fi amendată, iar Opoziția a anunțat de pe acum că va ataca la Curtea Constituțională orice fel de comasări de alegeri, considerând că românilor li se încalcă dreptul de a alege separat și în cunoștință de cauză reprezentanții săi politici, fără o învălmășeală a mesajelor electorale diferențiate și a  buletinelor de vot amestecate.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.