Piața imobiliară în 2022 – credite ipotecare, în valoare de aproximativ 4...

Piața imobiliară în 2022 – credite ipotecare, în valoare de aproximativ 4 miliarde euro!

0 224

Sistemul bancar rămâne singurul care câștigă de pe urma pandemiei și a inflației. Desigur putea câștiga și mai mult doar că au primit o lovitură de la noii propietari de locuințe. Mai mult de jumătate (61%) dintre românii care au cumpărat locuinţe anul trecut au folosit fondurile proprii. Informția este furnizată de către specialiştii în imobiliare care au participat la studiul RE/MAX. Trebuie să reținem că 53% dintre tranzacţii au fost încheiate pentru apartamente cu două camere.

Creditul ipotecar rămâne o varintă acesibilă
Cea mai mare schimbare se înregistrează în rândul celor care au cumpărat proprietăţi sunt cei care au apelat la „un credit ipotecar/imobiliar cu avans mai mic de 15%, respectiv 28% dintre persoane, în scădere cu 21% de procente faţă de anul precedent. Doar 5% dintre cumpărători au utilizat un credit ipotecar cu avans mai mare de 15%, 4% un credit co-garant (de tipul Prima Casă), iar 2% au făcut rate direct la constructor”, se precizează într-un comunicat al companiei de real-estate.
În ceea ce ţine de tipul proprietăţilor, 53% dintre tranzacţiile din 2023 au fost apartamente de 2 camere şi 15% apartamente de 3 camere, acestea însumând cele mai căutate tipuri de proprietăţi. Comparativ cu anul 2021, procentele apartamentelor de 2 camere se menţine, însă cele cu 3 camere au scăzut cu 24 procente. Clasamentul este completat de garsoniere (9%), case în oraş şi case în mediul rural, fiecare cu câte 8%. Astfel, se poate observa că românii preferă în continuare locuinţele în oraş, majoritatea tranzacţiilor fiind în mediul urban.
Majoritatea proprietăţilor sunt cumpărate între 1 şi 6 luni de la data punerii la vânzare, lucru ce reflectă faptul că românii preferă să aştepte, să cerceteze piaţa şi să observe eventualele fluctuaţii de preţ.
La polurile opuse, proprietăţile extrem de bune se vând în mai puţin de o lună, iar cele care nu au un preţ corect pot aştepta mai mult de 6 luni până sunt cumpărate. Media de tranzacţionare a proprietăţilor rezidenţiale în reţeaua RE/MAX este de 67 de zile.
Specialiştii de la KIWI Finance, în paralel cu demersului RE/MAX România, au efectuat o analiză proprie asupra evoluţiei cererii şi ofertei imobiliare din 2022.
Potrivit concluziilor acestora, în 2022 românii au contractat circa 84.000 de credite ipotecare, în valoare de aproximativ 4 miliarde euro, la un număr de peste 170.000 de tranzacţii efectuate.
Totodată, creditul mediu a avut o valoare cu 7% mai mare decât în 2021 şi cu 21% mai mare decât în 2020, iar spre finalul anului 2022 au crescut refinanţările creditelor cu dobânzi fixe.
Numărul tranzacţiilor naţionale a fost mai mic cu 4% în 2022, comparativ cu anul precedent, iar cererea de credite ipotecare şi-a ponderat ritmul de creştere, deşi este în continuare mai mare decât oferta. Conform indicelui Kiwi, Bucureştiul se situează pe locul 2 în clasamentul capitalelor europene la accesibilitatea locuinţelor.

Opinia experţilor este împărţită în cazul preţurilor pentru apartamente şi case în decursul anului curent. Spre exemplu, 28% dintre respondenţi consideră că preţurile apartamentelor vor scădea cu până 10%, 26% sunt de părere că acestea vor stagna, iar 23% spun că vor creşte cu până la 10%. Raportat la evoluţia preţurilor la case, 29% dintre specialişti spun că vor stagna, iar procente egale de 24% consideră că acestea vor creşte ori vor scădea cu 10%.
La studiu au participat 225 de respondenţi – specialişti în zona imobiliară – care îşi desfăşoară activitatea în 32 de oraşe din ţară şi au răspuns la 28 de întrebări, în perioada noiembrie – decembrie 2022.
Atenție volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 66,1% în luna ianuarie a acestui an, faţă de luna precedentă, însă a crescut cu 5,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.