Peripetii la CSM

Peripetii la CSM

0 315

De joi, Consiliul Superior al Magistraturii are o noua conducere. Insa, sedinta in care a fost ales noul presedinte al Consiliului nu a fost lipsita de evenimente. Si nu dintre cele mai placute. Evenimente care l-au determinat pe presedintele Basescu care a prezidat sedinta, sa o suspende pentru un anumit timp. Lucru care a determinat reactii din partea politicienilor. Unii dandu-i dreptate, altii acuzandu-l.


?


Sedinta a inceput cu discursuri ale presedintelui si ale ministrului Justitiei, Monica Macovei, prezenta si ea, in care activitatea magistratilor romani a fost ba criticata, ba incurajata.


Noul presedinte al CSM, Anton Pandrea, un judecator de la Inalta Curte de Casatie, pare sa se bucure si de sprijinul presedintelui Basescu. Iar procurorul Dan Chiujdea a devenit vicepresedintele CSM. Pandrea si-a fixat deja un obiectiv precis, anume sa rezolve problema lipsei de unitate in practica judiciara. E vorba de faptul ca o instanta poate da o solutie intr-un caz si o alta poate da un verdict total diferit intr-un caz similar. E un lucru asupra caruia a avertizat de multe ori presedintele Traian Basescu dar si Comisia Europeana. De asemenea, noul sef de la CSM a promis si sanctionarea procurorilor si a judecatorilor care nu respecta legea, o tema pe care o abordase si presedintele.


Insa, de numele lui Anton Pandrea nu s-a auzit numai de bine. Acesta a facut parte din „completul rosu” care a blocat, in 1994, retrocedarea caselor nationalizate.


?


Basescu ia magistratii la suturi


Nu este prima oara cand presedintele a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa isi execite principala sa atributie si anume de a veghea ca magistratii sa nu incalce in nici un fel legea. De aceasta data insa, Basescu a cerut acest lucru cu insistenta spunand ca s-ar teme ca unele dosare importante ar fi intentionat prost intocmite de catre procurori astfel incat persoanele invinuite sa scape si procesele sa se tergiverseze. Presedintele a cerut CSM sa ii sanctioneze pe presedintii de instante care se fac vinovati de management defectuos, dar si pe procurorii ale caror dosare sunt respinse de judecatori pe motive procedurale.


?


Protestele au suspendat sedinta


Asociatia Victimelor Magistratilor, o organizatie care nu este inregistrata, a reusit sa suspende sedinta Consiliului Superior al Magistraturii. Protestele galagioase organizate in fata CSM de aproximativ 10 persoane l-au determinat pe presedinte sa ceara o pauza pentru ca discutiile legate de activitatea institutiei sa poata fi purtate in continuare in liniste. De altfel, Asociatia Victimelor Magistratilor se judeca chiar cu presedintele Basescu, de cand acesta era primar general al Capitalei, motivul fiind ca li s-a interzis, in ultimii opt ani, infiintarea legala a organizatiei.


Intreruperea sedintei nu a pus capat protestelor celor aproximativ 10 persoane aflate in strada. Dimpotriva, protestatarii au continuat sa-si strige nemultumirile. Membrii CSM s-au declarat revoltati de conditiile in care a inceput sedinta. „Este inadmisibil ca o sedinta solemna sa se desfasoare in astfel de conditii, nu aduc acuze nimanui, este un indiciu al neputintei care arata ca justitia nu este egala cu celelalte puteri in stat”, a declarat Dan Lupascu, fost presedinte CSM.


Conducerea Asociatiei Victimelor Magistratilor sustine ca are 6000 de membri si functioneaza din 1998. Pana in prezent, organizatia nu a primit insa autorizatie de functionare, desi a solicitat-o in repetate randuri.


Nu este primul protest de strada pe care asociatia il organizeaza. In ultimii trei ani, membrii asociatiei au fost deosebit de activi si s-au strans deseori in fata tribunalelor si parchetelor din Bucuresti. Sediul Consiliului Superior al Magistraturii este insa locul lor preferat de protest. In urma cu doi ani au reusit sa intre chiar peste membrii consiliului, in sedinta, insa presedintele de la acea data, Dan Lupascu, a dispus sa fie scosi din institutie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.