„Pericolul pentru noi nu vine doar dinspre partea românilor…” (1)

„Pericolul pentru noi nu vine doar dinspre partea românilor…” (1)

Doamnelor si Domnilor, Stimati colegi!
(Text prescurtat rostit cu usile inchise – doar pentru maghiari ! – la Cursurile de vara de la Tusnad de catre premierul Orban Viktor)

…Sa ma explic: Românii nu sunt capabili să țină dușmănie, sunt în această privință moi, lipsiți  de consecvență și tenacitate. Sunt… cumsecade!  Pericolul pentru maghiarime vine dinspre tineretul secuiesc, care începe să priceapă că era mai profitabil pentru secui să-și asume condiția etnică de neam fără nicio relație apropiata de înrudire cu maghiarii.
Tot mai răspândită este printre tinerii secui ideea că numai Budapesta a avut de câștigat de pe urma maghiarizării secuilor
Secuii își pun tot mai mult întrebarea de ce până la Trianon (1920) autoritățile ungurești făceau statistici separate despre secui, considerându-i pe aceștia că …sunt tziganii maghiarilor

Când a avut dreptate Budapesta?
Au aflat acești tineri că atunci când ungurii se simțeau tari, i-au tratat pe secui cu dispreț, ca pe niște străini, ca pe niște dușmani chiar. Nici când au fost în dificultate, la greu, maghiarii nu s-au declarat frați cu secuii. Ci i-am privit ca pe niște rude îndepărtate, de proastă condiție! Ceea ce, din păcate, cam așa este!

Dar trebuie lămuriți acești tineri că nu numai noi, maghiarii, am procedat așa! S-a întâmplat și la case mai mari! Nu noi, maghiarii, am inventat 
curvăsăria politică! Sunt tot mai mulți secuii care află că Uniunea  Europeană are programe de susținere financiară foarte generoase, dar numai  pentru minoritarii care nu au o țară mamă care să-i sprijine.
Budapesta le-a ascuns secuilor că există aceste fonduri și  programe și că nu pot fi accesate de secui pentru că au acceptat să fie declarați și considerați maghiari. Declarându-se parte componentă a nobilei națiuni ungare și recunoscându-li-se acest statut, secuii au pierdut cu brio (sic! Nota trad.) sute de milioane de  euro anual.
Ce a câștigat Budapesta din asta, secuii nu știu și nici nu vor să  știe. Nici ungurii de rand nu știu! Sigur este – zic acești tineri  secui, că  secuii au pierdut enorm, iar așa zisa protecție de la Budapesta  este  numai în vorbe, fără nicio susținere financiară serioasă, fără programe economice regionale sau locale, așa cum există  în toată Europa pentru țigani, în virtutea faptului că  țiganii nu au o  țară mamă care să-i apere.

Tinerii secui vor să intre și ei sub protecția Uniunii Europene și să  aibă în România drepturile pe care țiganii le au în Ungaria și în  toată Europa! Iar ei știu acum, au aflat, că nu pot cere  aceste  drepturi deoarece liderii lor i-au trădat și i-au declarat maghiari. 
Ideea că și secuii ar putea beneficia de susținerea  consistentă a  Uniunii Europene prinde tot mai mult la tineretul secuiesc și ne va  aduce mari prejudicii. Nu văd cum am putea para această  situație. 
Personal, mă aștept ca secuii tineri să ne ceară în curând  socoteala și ceva… despăgubiri pentru acest fals  (Vezi ultimul recensămînt din România, când de dragul UDMR ne-am lăcomit să-i declarăm maghiari pe  toți secuii. Mai puțin câteva sute de secui încăpățânați, care de atunci s-au înmulțit serios!).

De aceea ar fi bine să luăm noi inițiativa și să le propunem chiar noi secuilor să nu se mai declare maghiari, ci secui, prezentând această propunere ca pe o manevră făcută de comun acord, prin care să avem acces comun – repet: acces comun si egal, la fondurile mari destinate etniilor care nu au ca patrie proprie un stat național: precum bascii, occitanii, catalanii, țiganii, găgăuzii și alții
Dacă inițiativa vine de la  noi, de la  maghiari, nu se va produce o ruptură între noi și secui, ci dimpotrivă, avem motive să pretindem din partea lor recunoștință și …mai tarziu, ascultare.  
Trebuie făcut orice pentru a împiedica o apropiere între români și secui, care sunt gata sa le acorde, formal, un Tinut Secuiesc Autonom ...la fel de „independent” ca si fosta Regiune Autonoma Maghiara !
In perspectiva, manevra poate fi catastrofală si pentru noi! Trebuie să facem să circule  printre secui ideea că în definitiv vinovați de maghiarizarea secuilor  se fac românii, deoarece după 1918 nu au asigurat nicio  protecție secuimii, lăsându-i la voia politicii de maghiarizare, promovata de comunistoidul Fazekas Janos care a acceptat fără nicio restricție teza Budapestei  precum că secuii sunt maghiari! 
Românii i-au trădat pe secui! Această propoziție trebuie rostită cu orice ocazie. Cu explicația: deși teoretic aveau interes să-i slăbească pe unguri, iar nu pe secui, guvernanții maghiaro – români s-au lăsat cumpărați de Budapesta. Este momentul să lansăm zvonul real că românii din București i-au vândut pe secui Budapestei, … fără știrea românilor din Transilvania.

În paralel, trebuie stiut si vom răspândi ideea că românii din Ardeal sunt alt soi de  oameni decât moldovenii si românii sudisti!
Trebuie promovat adevarul că secuii se pot înțelege cu românii din Ardeal, dar nicicum cu românii – budos olah! – din București, Bacău, Craiova sau Constanța! La ce este necesara promovarea acestui adevar,ce poate parea divizare? Pentru că proiectul de  reconstituire a Ungariei Mari, oricât de drag ne este,cat exista U.E. mai are putzine șanse de reușită. Tot mai mulți maghiari își dau seama de asta și nu avem cum și nici de ce să-i combatem. De aici, un motiv în plus de deznădejde națională pentru orice maghiar sensibil la soarta neamului său.

Avem datoria, în această situație, să le oferim co-naționalilor  noștri o  altă țintă în care să vada și să creadă, ca este o țintă adevarata care să fie mai accesibilă, mai realistă. În acest scop trebuie lansat proiectul minimal pentru noi:  Transilvania să fie declarată stat de sine stătător. În acest scop trebuie abandonat în chip oficial proiectul revenirii la fosta Ungaria Mare, la hotarele din 1914. Această renunțare, dacă este făcută într-un cadru solemn, cu o sustinere mediatica puternica, va avea un efect benefic pentru noi, si ne va atrage multe simpatii internaționale.

Declarând urbi et orbi că Ungaria Mare asa cum a fost n-a existat niciodată și  practic nu poate exista, vom deveni un model de comportament european, conform  cu exigențele lumii viitoare, mai ales în comparație cu românii, care nu vor fi niciodată capabili să renunțe la visul României Mari.

Dacă  vom ști să speculăm acest contrast,demonstranad gandirea noastra europeana pentru Ardeal vom putea lansa dezinteresat propunerea către comunitatea internațională, de a se reconstitui teritorial fostul Voevodat, intr-o Transilvanie moderna, cu structuri modernre, precum Slovacia, au Croatia cu acte internationale de justiție și soluție de stabilitate deplina în Estul  Europei. (După realizarea acestui obiectiv, vom putea reveni in perspectiva si la un posibil pas  următor, o Federatie economica moderna pe vechile baza istorice… )

Va continua

COMENTARII

 1. […] (Text prescurtat rostit cu usile inchise – doar pentru maghiari  – la Cursurile de vara de la Tusnad de catre premierul Orban Viktor, reprodus de https://infobrasov.net/pericolul-pentru-noi-nu-vine-doar-dinspre-partea-romanilor-1/ ). […]

 2. Invaziile barbare nu erau in fiecare saptamana…
  Evident ca acea vorba :”Codrul frate cu Romanul!” era
  adevarata si o forma sigura de autoaparare.De aceea
  Romanii si-au RIDICAT mai tarziu biserici mari,din Piatra.ca sa
  nu le fie daramate.
  O Biserica mai mica , din lemn se putea Reconstrui crestineste
  in doua saptamani! Abia dupa ce invaziile barbare,inclusiv Hunii !!
  au slabit in intensitate Domnitori precum Stefan cel Mare au inceput
  a ctitorii Biserici crestine ,Mari si frumoase din Piatra ce nu puteau fi
  incendiate ori daramate din goana calului!!
  Prof.D.Man

 3. Un discurs pe care noi români nu îl putem înțelege .Noi fiind creștini cu adevărat nu putem sa ne facem proiectul de țară pe ura și manipulare.As vrea sa dau un singur exemplu ,ani 1860-1890 , în timp ce în Romania se construia o geamie pentru minoritatea turco tatara , în Transilvania tribunalele de sânge ale dietei de la Cluj ucidea sute de români.A fost o abordare complet diferită a cea ce înseamnă CONVIETUIRE.
  Sa nu ne facem iluzii , realizarea României Mari a fost lucrarea lui DUMNEZEU din SFÂNTA TREIME asa cum Israelul a fost dăruit evreilor spre a le fi țară.Romani pana la 1100-1200 au fiintat in Transilvania IN păduri pe văile superioare ale râurilor ascunși de invaziile barbare , ei romanii nu au beneficiat de protecția unei puteri politice.In concluzie români sau bazat doar pe ajutorul SFINTEI TREIMI asa cum vor face in continuare.

  • Moscheea Carol I Constanta
   MOSCHEEA CAROL I, amplasata in Piata Ovidiu, este principalul edificiu de cult musulman din tara si totodata unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice de pe meleagurile noastre. Lucrarile de ridicare a cladirii au inceput in 1910, la initiativa regelui Carol I (motiv pentru care edificiul ii poarta numele) si au fost incheiate in anul 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai in prezenta familiei regale si a reprezentatilor cultului musulman in Romania.
   Proiectul moscheii a fost realizat de catre Victor Stefanescu, unul dintre arhitectii de rang ai inceputului de secol XX, iar constructia a fost ridicata de Gogu Constantinescu
   Impartasind un frumos si unic amestec de elemente arhitecturale egipteano-bizantine si romanesti, Moscheea Carol I este prima cladire din tara noastra pentru a carei constructii a fost folosit betonul armat. Un element distinctiv al edificiului este imensa cupola, construita din inovatorul material mentionat mai sus. Desi specifica multor lacase de cult musulman, cupola este un element arhitectural de inspiratie crestina, mai exact, bizantina

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.