PENTRU O LUNA VACAROIU ESTE PRESEDINTELE ROMANIEI

PENTRU O LUNA VACAROIU ESTE PRESEDINTELE ROMANIEI

0 232

?


Din cate a declarat presedintele Senatului nu este deosebit de incantat de acest interimat, dar spune ca este pregatit sa conduca Romania. Vacaroiu are insa o problema – institutia este aproape blocata, o mare parte dintre oamenii de la Cotroceni, au plecat in CO s-au au demisionat.
In timp ce Traian Basescu a intrat in campanie, presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu, a avut o prima intalnire de lucru la Cotroceni cu sefii de departamente. El le-a cerut acestora sa alcatuiasca un dosar cu problemele curente pe care sa le discute azi, cand a convocat la sedinta tot staff-ul, ceI care nu a demisionat (Turcan – purtatorul de cuvant a parasit Cotroceniul) sau a plecat in concediu.


Vacaroiu a mai anuntat ca vrea sa stabileasca in perioada interimatului o alta relatie cu premierul si presedintii parlamentului.
Deasemeni presedintele interimar nu a exclus posibilitatea ca in perioada cat va ocupa functia de presedinte interimar sa convoace si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Unul dintre subiectele pe care presedintele interimar doreste sa le dezbata se refera la legile sigurantei nationale, care au parasit Camera Deputatilor prin “aprobare tacita”.


?


ATRIBUTIILE UNUI PRESEDINTE INTERIMAR


Noul presedinte interimar, Nicolae Vacaroiu, are conform Constitutiei aproape aceleasi atributii ca ale unui sef de stat ales. Sunt si trei exceptii – printre care imposibilitatea de a adresa Parlamentului mesaje referitoare la problemele politice ale natiunii.


Atat in cazul demisiei, cat si al suspendarii, presedinte interimar al Romaniei devine, potrivit Constitutiei, presedintele Senatului.
Conform legii de baza a tarii presedintele interimar are printre atributii:



  • este presedintele CSAT, fiind comandantul fortelor armate. Cu aprobarea prealabila a Parlamentului poate institui mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate, starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale si solicita Legislativului incuviintarea masurii adoptate

  • poate exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

  • numeste in functii publice: intre altii, ii poate numi pe seful Serviciului de Informatii Externe, procurorul general, seful DNA
    – poate participa si prezida sedintele de Guvern
    – incheie tratate de politica externa
    – poate acorda gratierea individuala
    – poate conferi decoratii si titluri de onoare, acorda gradele de maresal, de general si de amiral.
    Interimatul functiei de presedinte are si trei exceptii:
    – nu poate dizolva Parlamentul
    – nu poate convoca referendumuri
    – nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii.

?


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.